Илиана Раева: Имаме наказателен отряд

01 Юни 2023 14:46

Българският национален отбор по художествена гимнастика постигна невероятен успех на европейското първенство. Преди дни в Баку златните момичета обраха куп медали. Станаха първи отборно, Боряна Калейн е абсолютна европейска шампионка, както и ансамбълът ни. В интервю пред "България Днес" президентът на федерацията Илиана Раева сподели впечатленията си от първенството, като заяви, че България има нов наказателен отряд.

- Г-жо Раева, дни след края на европейското първенство каква е вашата оценка?

- Оценката ми е много висока. Всички момичета, които участваха в европейското първенство - девойки и жени, се върнаха със златен медал. Това е един огромен успех. Всички се върнаха европейски шампионки. Станахме първи отборно. Спечелихме два златни медала при девойки ансамбъл във финалите на двете съчетания. Боряна Калейн стана абсолютна европейска шампионка. Ансамбълът стана абсолютен европейски шампион. Изключително състезание за България. Изключителна доминация.

- Колко важна е титлата на Боряна 29 години след последната на Мария Петрова?

- Боряна е изключително класен състезател. Много силен. Не само тя, но и всички нейни почитатели и треньори и всички в Българска федерация по художествена гимнастика очаквахме на някое голямо състезание да бъде абсолютен шампион. Много й отива, много заслужава. В момента тя е в Топ 4 на най-добрите гимнастички в света. Много съм щастлива, че успя да я спечели.

- Мина ли тя през своя катарзис преди време, когато дори се чудеше дали да продължи?

- Тя наистина преживя сериозна трансформация с мисленето и отношението си към състезанията. Да, Боряна имаше проблем в състезанията, а и в тренировките. Съумя да си направи много сериозен анализ на всичко, което е важно. Завърна се много силна и уверена в силите си. Това беше най-важното за нея. Да повярва в силата си. Тя знаеше, че е добра. Най-вече трябваше да повярва в това, че е възможно да играе силно на състезание. И да не допуска груби грешки.

- Стилияна Николова вече има квота за олимпиадата в Париж. България може да спечели още една. Какъв е шансът за това?

- Абсолютно реален. При всички случаи напрежението ще бъде много голямо. Не сме само ние, които ще се борим за квоти. Има много състезателки и държави, които ще го направят. Живот и здраве, Боряна да е здрава до световното първенство, да тренира както трябва и да участва. Тя ще е тази, която трябва да се пребори. Стилияна Николова, след като вече веднъж е спечелила квота, няма право да се бори втори път за такава. Да, България има нужда от още една квота. Миналата година успяхме да вземем със Стилияна Николова и ансамбъла, които станаха абсолютни световни шампионки. Имаме право на още една и ще направим всичко възможно да я спечелим във Валенсия.

- Стилияна ли този път не си повярва, че може да е шампионка?

- Напротив, Стилияна е състезател, който страшно много си вярва. Тя е с най-трудните съчетания. В никакъв случай не е проявила някакви съмнения спрямо това дали може. Напротив, тя дори каза след състезанието във всичките си интервюта, че не е доволна от себе си, защото е била много добре подготвена. Наистина беше така. Нито едно състезание не може да гарантира на който и да е състезател, че всичко ще бъде както трябва и ще е безгрешен. Не забравяйте, че Стилияна все пак тепърва тръгва в своя път. Още повече че след трите уреда тя водеше много, много убедително на София Рафаели и на Боряна Калейн. Ако не беше допуснала грешките си в лента, щеше да стане европейски шампион. Нищо фатално не се е случило. Още по-малко за Стилияна, която е по-амбицирана да тренира и работи за следващото състезание. Трето място с пет хилядни. Това е възможно най-малката разлика, която може да съществува в художествената гимнастика от сребърния медал на Рафаели. Това, че водеше много убедително с 4 точки след третия уред, показва, че всъщност Стилияна направи едно нелошо и много силно състезание, като изключим лентата.

- Една дебютантка ни зарадва с медал - Ева Березлиева. Вашата оценка за представянето й.

- Отлична! Когато играеш за отборната титла само едно съчетание, трябва да знаеш, че трябва да си абсолютно без грешка. Лентата е най-трудният уред за гимнастичката. Оценките на нея се взимат най-трудно. Натрупват се най-трудно. Това е една много сериозна отговорност. Още повече че е дебют на Ева на голям форум, каквото е европейското първенство. Тя два дни направи отлично изиграване на съчетанието си. Като трета гимнастичка в отбора, селектирана да играе само един уред в толкова субективен спорт, където имаш две момичета, които се борят за златото, и третата да се окаже, че спори за титла, само говори за класата, която е Ева. Колко силна гимнастичка е и тя. Буквално се бореше за златния медал на лента и много би й отивал.

- С това свое представяне тя показа много силна психическа устойчивост.

- Това е нещото, което страшно много ме зарадва. Тя не спести нито един елемент в съчетанието си. Когато има вълнение, малко страх, когато се борят, състезателите си спестяват някои от най-сложните неща. Тя излезе и игра абсолютно всичко, както е поставено на съчетанието. Показа една блестяща психика.

- След олимпиадата в Токио имаше притеснение как ще бъдат заменени Диамантите от ансамбъла. Сегашният е много различен като излъчване и вече има световна и европейска титла. Как се постига това?

- Липсва им само олимпийската. Фактически олимпийските шампионки, т. нар. ни Диаманти, нямат нито абсолютна световна, нито абсолютна европейска титла. Имат златен медал от световно, но нямат многобой. Тези момичета се появиха и много трудно навлизаха всеки път в състезанията. Миналата година беше много сложна за тях и станаха абсолютни световни шампионки. Тази също тръгнахме много колебливо. На първото по-сериозно състезание станаха абсолютни европейски шампионки, и то с изключително силна игра. Много уверено и безгрешно го направиха, което никой не е очаквал. Имаха по-колебливи състезания в началото на сезона. Можем само да бъдем щастливи и да се молим да продължават да работят по този начин.

- Един журналист от Нидерландия ги нарече извънземни. Кое я силата на тези момичета?

- Те са много силно изразени индивидуалистки и талантливи момичета. Тяхната гимнастика е много по-сложна от тази, която играеха олимпийските шампионки, защото се промени правилникът. При тях влезе уред лента, който е най-нехаресваният и нежелан от всяка състезателка в ансамбъла. В същото време се представят блестящо. Да, те са много силни, много различни. Няма отбор с отбор, който да си прилича. Спомням си отбора, който спечели бронзовия медал в Рио, как всички се чудеха: "Ами сега накъде след такъв уникален отбор?". Пък се появиха Диамантите.

Всички се чудехме какво ще се случи, след като те се отказаха. Оказа се, че също имаме един наказателен отряд (смее се). Много са дисциплинирани. Много работят. При тях проблемът е, че имат твърде малко време. Ако Диамантите имаха цели пет години до олимпийските игри, на тези са три. Съкратено е всичко. Променяхме няколко пъти състава на отбора. При тези всичко е доста по-екстремно. Всичко се случва много бързо. Надявам се да са здрави и да продължат да работят по този начин и дай боже, да станат и олимпийски шампионки.