Италия може да загуби едно от двете си състезания във Формула 1

15 Май 2024 15:44
Италия може да загуби едно от двете си състезания във Формула 1 Снимка: БГНЕС/EПA

Италия може да загуби едно от двете си състезания във Формула 1 от 2026 година. Това призна главният изпълнителен директор на Формула 1 Стефано Доменикали. Все още обаче не е ясно дали става въпрос за „Монца” или за „Имола”, като и двете надпревари се финансират от Италианската автомобилна федерация (ACI), пише sportal.bg.

„Италия заема централно място в нашия календар – заяви Доменикали пред вестник La Repubblica. – Но скоро ще трябва да прегледаме какви ресурси влага всяка една страна. Уникалността на едно състезание вече не е достатъчна, за да остане в календара. Трябват промени и по-добра инфраструктура за феновете.”

Все пак, Доменикали допусна възможността и двете класически трасета да останат във Формула 1, но призна, че „обективно ще е много трудно” това да е случи.

„Има все повече и повече държави, които искат да влязат във Формула 1 – обясни Доменикали. – От Далечния изток до Америка. В края на август на „Монца” ще говорим с държавните институции и ACI. Ако някои страни нямат желание да инвестират, да работят с нас и градят дългосрочни планове, то те рискуват да останат без старт от Формула 1.”