Аталанта и Леверкузен ще определеят новия носител на трофея в Лига Европа

22 Май 2024 07:42

Време е за първия финал в евротурнирите за този сезон, а именно този в Лига Европа. Един срещу друг ще се изправят отборите на Аталанта и Леверкузен. Сблъсъкът на ''Авива Стейдиъм'' в Дъблин стартира в 22:00 часа.

За бергамаските това ще бъде първи европейски финал в клубната историята, така че те ще се стремят към исторически триумф. Аталанта вече се класира за Шампионската лига през следващата кампания, така че в отбора могат да бъдат спокойно, че евентуално поражение днес няма да ги лиши от участие в турнира. Съставът на Джан Пиеро Гасперини започна своя път до финала в Лига Европа още от груповата фаза, където премери сили със Спортинг Лисабон, Щурм Грац и Ракув. Бергамаските спечелиха безпроблемно своята група с 14 точки след 4 победи и 2 равенства. На 1/8-финалите тимът от Бергамо отново се справи със Спортинг, а на 1/4-финалите поднесе сензация, отстранявайки големия фаворит за трофея Ливърпул. Последва полуфинал срещу Марсилия, в който Аталанта също надделя.

Леверкузен вече е триумфирал в този турнир, докато той все още носеше името Купата на УЕФА. Това се случи през сезон 1987/1988, когато Байер надделява над Еспаньол след изпълнение на дузпи, след като и двата тима си разменят домакински победи с по 3:0. ''Аспирините'' се стремят към втори трофей в евротурнирите, окрилени от първата им титла в Бундеслигата, която дойде точно през този сезон. Те поставиха рекорд със своите 51 поредни мача без загуба от началото на кампанията, а в събота им предстои финал за Купата на Германия срещу Кайзерслаутерн, така че мечтаният требъл е само на две победи разстояние. Леверкузен също стартира участието си в турнира от груповата фаза, където се изправи срещу Карабах, Молде и Хекен. Футболистите на Чаби Алонсо спечелиха групата с пълен актив от 18 точки след 6 победи. В 1/8-финалите Байер отново игра с азерите и надделя драматично над Карабах. На 1/4-финалите ''аспирините'' надвиха Уест Хям, а на полуфиналите ''аспирините'' съумяха да отстранят Рома.