Швейцария срази Унгария, нападател на Лудогорец отбеляза гол

15 Юни 2024 18:06

Швейцария записа изключително важна победа с 3:1 срещу Унгария в мач от първия кръг на Европейското първенство. Нападателят на Лудогорец Квадво Дуа поведе ''кръстоносците'' към успеха, реализирайки първото попадение в мача и историческо първо за играч от българския елит в мач от шампионата на Стария континент.

С успеха Швейцария има три точки на второто място във временното класиране, но отстъпва по голова разлика на домакина Германия, който разби Шотландия с 5:1 в първия мач. Унгарците и „гайдарите“ са на дъното без точка след изиграването на първите си мачове.

"Кръстоносците" поведоха в 12-ата минута с гол на нападателя на Лудогорец Квадво Дуа, който направи официален дебют за националния си тим. Михел Аебишер покачи на 2:0 с гол от границата на наказателното поле. В 66-ата минута Барнабас Варга върна един гол за Унгария. В добавеното време Бреел Емболо оформи крайното 3:1

Двата тима демонстрираха много висока темпо в първите секунди. Първата възможност в мача се появи пред швейцарците още преди изминаването на пет игрови минути Мишел Абишер, който бе намерен в наказателното поле, но изстрелът му първо бе спасен, а впоследствие се оказа, че самият той е бил в засада. Израз именно на тази голяма амбиция от страна на ''кръстоносците'' бе груб фал от страна на десния бранител на “кръстоносците” Силван Видмер срещу левия такъв на “маджарите” Милош Керкез, който му донесе жълт картон. Футболистите на Мурат Якин категорично поеха топката в своите крака и наложиха превъзходство с дълги разигравания. Така се стигна до 12-ата минута, когато Ебишер с отличен пас намери брилянтно Квадво Дуа зад гърба на отбраната, а нападателят на Лудогорец реализира без замисляне за 0:1 покрай Петер Гулачи.

След попадението унгарците не продължиха да не успяват да намерят начин да прекъснат спокойното владение на техния противник. Швейцарците бяха близо до второ попадение още преди изминаването на двайсет игрови минути, когато Милош Керкез сгреши и даде възможност на Рубен Варгас да се озове в отлична позиция, но този път Гулачи успя да се справи и да спаси. Малко след изминаването на половината от първата част дори Фабиан Шер се вклини между бранителите в бяло и опита да обстрелва вратата на Унгария. Унгарците опитаха да направят отговорят с достигането на две центрирания от преки свободни удари, второто от които даде възможност на Вили Орбан да стреля от опасна позиция само на няколко метра пред Ян Зомер.

Швейцарците отново вдигнаха оборотите в края на първата част и се настаниха около наказателното поле на своя противник, Няколко добри разигравания и дадоха възможност на Ебишер да получи пред наказателното поле, той си освободи добра позиция и със силен удар в левия ъгъл на Гулачи реализира второ попадение.

Във второто полувреме унгарците показаха по-добра игра и се върнаха в мача в 66-ата минута. Тогава капитанът Доминик Собослай прати добро центриране отляво, а Барнабаш Варга изпревари защитник на Швейцария, за да стреля с глава. Този път ударът му влезе във вратата на Ян Зомер.

В 90-ата минута Брийл Емболо се възползва от грешка на Вили Орбан, след което прехвърли вратаря на унгарците, за да сложи край на интригата в мача.

Така се стигна до успеха на ''кръстоносците'', които в следващия си мач на турнира ще мерят сили с Шотландия. Унгария пък има още по-сериозен тест срещу домакина Германия.