Германия опази първата позиция с гол в добавеното време

24 Юни 2024 00:08

Отборите на Швейцария и Германия не се победиха в мач от третия кръг на група ''А'' на Евро 2024. Срещата между двата тима във Франкфурт завърши при резултат 1:1.

Швейцарците поведоха в резултата в 28-ата минута след попадение на Дан Ндойе. В добавеното време на срещата Никлас Фюлкруг порази мрежата на Ян Зомер за 1:1.

Германия завърши груповата фаза с актив от 7 точки на първата позиция. Така Бундестима очаква да научи съперника си за осминафиналите. Той ще е вторият от група ''С'', съответно някой измежду Англия, Дания, Словения и Сърбия.

''Кръстоносците'' също продължават в следващата фаза на турнира. Те завършиха на втората позиция с 5 пункта, а на 1/8-финалите ще премерят сили с втория от група ''В''.

След спокойни първи минути Германия прати топката във вратата на швейцарците в 17-ата минута, но попадение нямаше. Максимилиан Мителщедт центрира от левия фланг в наказателното поле, където Мишел Ебишер изпревари Джамал Мусиала и изчисти, а звездата на Байерн Мюнхен влезе грубо в краката му. Играта продължи, топката стигна до Флориан Виртц отляво, който комбинира с Роберт Андрих. Халфът след това си я нагласи на десния крак и стреля от около 20-ина метра в близкия ъгъл на Ян Зомер, който не се намеси по най-убедителния начин и кълбото попадна в мрежата. ''Кръстоносците'', обаче, имаха претенции за нарушение на Мусиала срещу Ебишер и главният съдия Даниеле Орсато отиде да гледа ситуацията, след което реши, с помощта на системата ВАР, да отмени гола.

Швейцария, обаче, изненада домакините на турнира в 28-ата минута, когато поведе в резултата. Фабиан Рийдер открадна топката в половината на Германия и направи двойно с Ндойе. След това Рийдер изведе Ремо Фройлер отляво в наказателното поле, който центрира на първа греда, а там Ндойе изпревари Йонатан Та и засече във вратата на Мануел Нойер за 1:0. Засада на нападателя нямаше и голът бе зачетен.

Само три минути, след като откриха резултата, "кръстоносците" бяха близо до това да удвоят преднината си. Отново Ндойе бе изведен зад защитата на Германия, в този случай Антонио Рюдигер, който го преследваше. Нападателят на „часовникарите“ напредна, влезе отляво в наказателното поле и шутира по тревата към далечния ъгъл, но топката премина на сантиметри покрай лявата греда на Нойер в аут.

В 50-ата минута Флориан Вирц пусна разсичащ защитата на Швейцария пас. Мусиала се озова на чиста позиция и стреля, но в обсега на Ян Зомер, който изби. След това Гюндоган опита добавка, но в аут.

Пет минути по-късно Андрих нагласи топката на десния крак на Тони Кроос, който стреля от дистанция. Зомер замръзна и за негово щастие топката излезе в аут.

В германския тим липсваше идея как да преодолее добре подредената швейцарска защита. В 62-рата минута Давид Раум пробва късмета си с шут от разстояние, но в аут.

В 65-ата минута нападателят на Лудогорец Квадво Дуа се появи на терена от резервната скамейка. Той застана на върха на атаката на мястото на Бреел Емболо.

В 68-ата минута Хаверц засече с глава центриране в пеналтерията на Швейцария. Той остана под топката и нанесе добър удар. Топката излезе в аут.

Две минути по-късно германците направиха огромен пропуск. Йозуа Кимих овладя на границата на вратарското поле. Неговият удар беше отразен. Максимилиан Байер се опита да направи добавка, но бе задържан от Силван Видмер. Даниеле Орсато не уважи претенциите на Бундестима за дузпа. ВАР не го повика. „Кръстоносците“ оцеляха.

В 74-тата минута Квадво Дуа изпробва Мануел Нойер, като не успя да го затрудни с удар по земя отдалеч. Гранит Джака се пребори за топката и комбинира с аса на българския шампион.

Седем минути преди изтичането на редовното време топката отново се озова в мрежата на Нойер, но попадението не беше зачетено заради засада. При изритана топка от Зомер – Квадво Дуа отигра с петичка и намери Зеки Амдуни, който изведе Рубен Варгас сам срещу германския страж. Нойер беше преодолян, но радостта на швейцарците беше прекъсната от високо вдигнатия флаг на асистент-съдията.

В ответната атака Кроос изпълни корнер за домакините на Евро 2024. Той качи топката на главата на Хаверц, който стреля с глава. Топката кацна върху напречната греда и излезе в аут.

В 88-ата минута Нойер трябваше да прави страхотно спасяване. Варгас пусна към Джака. Капитанът на Швейцария стреля опасно, но Нойер съумя да избие в корнер.

В добавеното време на срещата Германия най-сетне съумя да порази мрежата зад Ян Зомер. Раум изсипа топката в наказателното поле на швейцарците. Там над всички се извиси резервата Никлас Фюлкруг, който не остави никакви шансове на швейцарския страж.