Драматична победа запази надеждите на Унгария

24 Юни 2024 00:16

Националният тим на Унгария постигна драматичен успех над Шотландия в двубой от последния кръг на група ''А'' на Евро 2024. Мачът между двата отбора в Щутгарт завърши при резултат 1:0 в полза на ''маджарите''.

Единственият гол падна в добавеното време на срещата, когато Кевин Чобот прати топката в мрежата.

Унгарците събраха актив от 3 точки на третото място в групата. Футболистите на Марко Роси все още имат шанс да се класират за елиминациите, ако са сред най-добрите четири тима, които са завършили на третата позиция. ''Гайдарите'' отпадат от Евро 2024, завършвайки на последни с 2 пункта.

Мачът в Щутгарт започна на ниско темпо, а в първите минути "гайдарите" владееха топката в по-дълги периоди от време.

Първият точен удар обаче, бе за Унгария, като го отправи Бендегус Бола, който се включи от дълбочина в 8-ата минута и стреля от дистанция, но Ангъс Гън спаси.

Тимовете на Стив Кларк и Мурат Якин действаха много внимателно, знаейки с какво значение е мачът помежду им, и затова положенията пред двете врати в първата половина на първото полувреме бяха малко.

Шотландия продължи да владее повече топката и чрез постепенни атаки да преодолее защитата на унгарците, които пък действаха предимно на контраатаки.

Постепенно Унгария изнесе играта в половината на "гайдарите". В 32-ата минута Доминик Собослай шутира от пряк свободен удар, но от малко под 25 метра уцели стената и топката излезе в корнер, след който не последва опасност за Ангъс Гън. В 35-ата минута Роланд Салай стреля от дистанция, но топката мина над вратата.

Четири минути преди края на първата част Доминик Собослай центрира меко в наказателното поле от пряк свободен удар. Вдясно от вратата се бе включил Вили Орбан, който стреля с глава, но прати топката над вратата.

Второто полувреме, а и цялата среща бяха белязани от тежък инцидент с унгарския нападател Барнабаш Варга. Той пострада при центриране на Собослай, при което се сблъска с Ангъс Гън. Варга се стовари на земята във видимо много тежко състояние. Играчите около него веднага повикаха медицинския екип, който се забави. В крайна сметка националът на Унгария бе изнесен с носилка от терена.

В 79-ата минута имаше спорна ситуация, като "гайдарите" поискаха дузпа, след като Стюарт Армстронг, който се озова на чудесна стрелкова позиция, беше съборен в наказателното поле на Унгария. Реферът остави играта да продължи, а нямаше и намеса на ВАР.

Последните минути на мача бяха много силни за унгарците. Като в добавеното време Доминик Собослай пропиля отлична възможност, а малко след това Кевин Чобот получи в наказателното и от малък ъгъл успя да преодолее стража на Шотландия, но десния страничен стълб го лиши от попадение.

В 100-ата минута Роланд Шалай бе изведен отдясно при контраатака на Унгария. Той успя да върне към Кевин Чобот в наказателното, а той прати топката в мрежата на "гайдарите".