Англия се спаси от срамно отпадане след продължения, Белингам вкара уникален гол

30 Юни 2024 21:51

Англия обърна Словакия с 2:1 и се класира за 1/4-финален мач от Евро 2024. Островитяните бяха напът да отпаднат, но Джуд Белитгам вкара мача в продължения с късен изравнителен гол. В тях се разписа Хари Кейн, за да донесе пълния обрат и да вдигне трибуните на крака. Резултатът бе открит в 25-ата минута от Иван Шранц с третия си гол от началото на Европейското първенство.

Двата отбора започнаха много активно, като не липсваха и твърдите единоборства. Главният арбитър Халил Мелер не се поколеба да покаже 4 жълти картона още преди да са изминали 20 минути от двубоя. Изненадващо атаките на словаците бяха по-опасни и при една от тях в 25-ата минута отборът на Франческо Калцона поведе.

Юрай Куцка спечели битката във въздуха с Марк Геи и отклони към Давид Стрелец, който изведе Иван Щранц зад отбраната. Голмайсторът на Словакия хладнокръвно с техничен удар преодоля Пикфорд - 0:1.

След попадението тимът на Гарет Саутгейт опита да натисне, но всичките атаки се разбиваха в стабилната защитна стена на съперника. В добавеното време на първата част Коби Мейно шутира от дистанция, но ударът му бе блокиран.

Англия обаче организира първата си истинска добра атака в мача в 50-ата минута и топката се озова във вратата. Кейн направи един от специалитетите си и с гръб към вратата изведе с чудесно подаване Трипиър, който напредна и намери Фоудън на няколко метра пред голлинията. Играчът на Манчестър Сити се разписа отблизо, но бе в положение на засада и попадението правилно бе отменено.

Много скоро след това Кейн можеше да нанесе голов удар, след като стреля от наказателното поле, но в последния момент Вавро отклони топката в корнер.

В 55-ата минута играчите на Саутгейт направиха детинска грешка, която можеше да доведе до втори гол във вратата им. Белингам изпълни фаул в централната зона, но подаде топката на Стрелец. Пикфорд бе излязъл извън на наказателното поле и нападателят го прехвърли, но за късмет на англичаните топката премина на сантиметри встрани от лявата греда.

В 66-ата минута Саутгейт включи Коул Палмър на мястото на Киърън Трипиър, който получи и контузия.

В 78-ата минута Фоудън центрира от фаул към близката греда, където Кейн засече с глава, но топката премина встрани.

Англия бе най-близо до гола в 81-вата минута, когато удар на Деклан Райс от около 25 метра срещна лявата греда, след което Кейн опита добавка от въздуха, но не бе точен.

В 84-ата минута Саутгейт най-сетне предприе и втората си смяна - Еберечи Езе замени Коби Мейну. В 94-ата и Айвън Тони се появи на мястото на Фоудън.

В петата минута от добавените шест Джуд Белингам спаси Англия. Кайл Уокър изпълни дълъг тъч, Геи отклони с глава, а Белингам засече със задна ножица, вкарвайки феноменален гол, с който остави "трите лъва" в Германия. Това реално бе и първият точен удар на тима на Саутгейт в мача.

Продълженията започнаха по мечтан начин за "трите лъва". След разбъркване в наказателното поле резервата Айвън Тони прати топката към Хари Кейн, който от близко разстояние вкара с глава.

В 104-ата минута словаците бяха изключително близо до това отново да изненадат Англия. Ласло Бенеш центрира, а само от няколко метра Петер Пекарик не успя да отбележи.

Във второто продължение Словакия се опита да стигне до изравнително попадение, но усилията на отбора на Франческо Калцона не бяха достатъчни.

В добавеното време на второто продължение Айвън Тони можеше да отбележи трети гол на Англия. "Трите лъва" организираха контраатака. Топката стигна до Тони, но неговият удар от границата на пеналтерията премина над вратата.