Франция надви Белгия с щастлив рикошет

01 Юли 2024 20:57

Франция се класира за четвъртфиналите на Европейското първенство в Германия, след като на осминафинал победи минимално Белгия с 1:0 с автогол на Ян Вертонген. ''Петлите'' отново не бяха докрай убедителни, но продължават напред и чакат победителя от двойкaта Португалия - Словения.

Мачът започна с леко предимство на ''петлите'', които обаче не успяха да стигнат до чисти ситуации пред противниковата врата. Едва в десетата минута Антоан Гризман отправи първия точен удар, но той бе твърде слаб и не затрудни белгийския страж.

Постепенно отборът на Доменико Тедеско започна на свой ред да гледа по-сериозно към вратата на французите. В 23-ата минута Белгия бе много близо до това да открие резултата чрез Кевин Де Бройне. ''Червените дяволи'' получиха правото да изпълнят свободен удар в близост до наказателното поле на Франция. Зад топката застана именно Де Бройне, който стреля много добре, топката рикошира леко и заблуди Майк Менян на голлинията. Френският страж обаче реагира много добре и с крак успя да предотврати сигурен гол.

Франция отговори с добра атака и удар на Маркус Тюрам с глава. Той засече перфектно центриране на Жул Кунде отдясно, но нямаше късмет и прати топката на сантиметри от левия страничен стълб.

В продължението на първото полувреме ''петлите'' стигнаха до ъглов удар, който разиграха късо. Топката попадна в Мбапе, който преодоля двама бранители на Белгия и нахлу в наказателното поле. След като стигна до самата аутлиния той намери Чуамени, който стреля много силно и неточно в аут.

Чуамени бе близо до гола няколко минути след началото на второто полувреме. Халфът на Реал стреля много добре от около 22 метра, получи се лек рикошет и топката пое към долния ляв ъгъл на вратата на Кастеелс, който обаче се намеси качествено и изби. Малко след това Тюрам засече центриране на Кунде. Нападателят на Интер обаче засече топката с рамото си, а не с главата и кълбото премина над вратата.

Натискът на Франция от началото на второто полувреме продължи и в 54-тата минута Мбапе направи добър рейд, след който стреля от границата на наказателното поле, но и този изстрел премина над напречната греда. Малко по-късно Кунде за пореден път се включи добре отдясно и намери Мбапе в наказателното поле. Капитанът на Франция обаче не успя да уцели добре топката и ударът му се оказа отново неточен.

В 60-ата минута за първи път от доста време белгийците направиха нещо в предни позиции. Де Бройне много добре изведе в наказателното поле Караско, който обаче се забави и позволи на Тео Ернандес да направи изключително важен шпагат, с който изби топката в ъглов удар.

В 71-вата минута най-сетне Ромелу Лукаку създаде нещо интересно в предни позиции. Нападателят получи отляво и стреля силно, но Менян спаси.

Три минути след това Франция имаше нова възможност. Центриране от корнер бе изчистено, но Салиба овладя, преодоля Доку и нанесе силен удар, но топката се оплете от външната страна на мрежата.

В 78-ата пореден изстрел на Мбапе профуча над вратата.

В 83-тата Доку намери Де Бройне пред границата на наказателното поле. Халфът на Манчестър Сити стреля веднага, но Менян отново бе на ниво и изби.

Натискът на Франция даде резултат в 85-ата минута, когато продължителна атака на "петлите" завърши с подаване на Канте към Рандал Коло Муани в наказателното поле. Нападателят се обърна и нанесе неособено качествен изстрел, който обаче рикошира в коляното на Вертонеген и влезе във вратата на безпомощния Кастеелс.