Португалия се измъкна срещу Словения след драма с дузпи

02 Юли 2024 01:00

Португалия се класира за четвъртфиналите на Евро 2024, след като спечели срещу Словения в първия мач, който се реши след изпълнение на дузпи. Диого Коща хвана три от три дузпи на словенските футболистити. Кристиано Роналдо си отдъхна, защото пропусна от бялата точка в 105-ата минута, когято Ян Облак спаси. В 115-ата минута Бенямин Шешко пропусна най-чистото положение в мача, след като излезе сам срещу Диого Коща, но португалският вратар се справи.

Диого Коща спаси ударите на Йосип Иличич, Юри Балковец и Банямив Вербич. В същото време португалците бяха точни, след като Кристиано Роналдо се реабилитира, а освен него реализираха Бруно Фернандеш и Бернардо Силва.

Срещата започна с по-активна игра на португалците, като още в първите минути опасно центриране към Рафаел Леао бе избито в корнер от Жан Карничник, а при последвалия ъглов удар Рубен Диаш стреля неточно. В 13-ата минута последва ново опасно центриране на Бернардо Силва, като съвсем малко остана на Кристиано Роналдо и Бруно Фернандеш да засекат. Следватащата възможност за Португалия дойде чак след 13 минути, когато Жоао Кансело центрира, а Роналдо стреля с глава, но Ян Облак спокойно улови.

Още в следващата минута обаче последва опасен рейд на Рафаел Леао, който бе спрян с нарушение на границата на наказателното поле. Отново Кристиано Роналдо стреля от пряк свободния удар, но шутът му мина над словенската врата. Първият точен удар за Словения пък дойде едва в 44-тата минута и бе дело на Бенямин Шешко от дистация, като Диого Коща се намеси без проблеми. В последните секунди на първата част нов пробив на Леао доведе топката до Палиня, който стреля опасно с далечен шут, минал на сантиметри от вратата на Облак и чукнал десния страничен стълб.

Още в самото начало на втората част Кансело направи опасен рейд отдясно и след лошо изчистване на словенски защитник, топката попадна в Бернардо Силва, който обаче стреля неточно, В 55-ата минута пък Кристиано Роналдо отправи поредния си шут от пряк свободен удар, който бе много мощен, но Облак съумя да избие. Шест минути по-късно Словения имаше златен шанс да открие при опасна контраатака, като Шешко се откъсна от португалската защита, но стреля разочароващо в аут. Междувременно Роберто Мартинес предприе офанзивна смяна и пусна Диого Жота на мястото на Витиня. В 72-рата минута дойде поредният неточен изстрел от пряк свободен удар на Роналдо. В последната 90-ата минута 39-годишният нападател направи още един пропуск, след като бе изведен от Диого Жота очи в очи с Облак, но стреля в ръцете му. Така мачът отиде в продължения.

В 103-ата минута Диого Жота беше съборен от Ваня Дъркушич в наказателното поле след добър пробив. Главният съдия Даниеле Орсато посочи бялата точка. Кристиано Роналдо се нагърби с изпълнението, но не успя да вкара дузпата за Португалия след блестящо спасване на Ян Облак.

Във второто продължение пък Бенямин Шешко направи сериозен пропуск.Нападателят на Словения не успя да се възползва от грешка на Пепе. Той остана очи в очи с Диого Коща, но не успя да го преодолее.

Така и в продълженията двата тима не успяха да си вкарат и се стигна до изпълнение на дузпи.

 

ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ДУЗПИ

Ян Облак спечели жребия срещу Кристиано Роналдо и избра първо Словения да се изпълнява дузпите.

Йосип Иличич - стреля първи, изпрати топката в ъгъла, в който Роналдо пропусна, а Диого Коща спаси.

Кристиано Роналдо с първа дузпа за Португалия, втора дузпа за Роналдо, но този път реализира - 1:0.

Юри Балковец стреля втори за Словения, а Диого Коща отново спаси.

Бруно Фернандеш отбеляза втората дузпа за Португалия.

Бенямин Вербич стреля, а Диого Коща стаси трета дузпа.

Бернардо Силва стреля и вкара третата дузпа за Португалия.