Двойна победа за Мерцедес в Белгия (ВИДЕО)

28 Юли 2024 17:54

Пилотът на Мерцедес Джордж Ръсел триумфира в Гран При на Белгия на пистата ''Спа-Франкоршан''.

Той постигна втората си победа за сезона, след като направи едно спиране в бокса и успешно парира атаките на съотборника си Люис Хамилтън.

Ръсел направи своето единствено спиране в края на десетата обиколка и по собствено предложение остана на пистата до самия финал, за да спечели с 0.5 секунди пред Хамилтън, чийто гуми бяха с 16 обиколки по-нови от тези на победителя. На 1.1 зад Ръсел финишира Оскар Пиастри с Макларън, който също беше много бърз в края на дистанцията.

Тръгналият от първа позиция Шарл Льоклер (Ферари) завърши на четвъртото място, точно пред Макс Верстапен (Ред Бул) и Ландо Норис (Макларън).

Карлос Сайнц (Ферари) остана на седмото място пред Серхио Перес (Ред Бул), Фернандо Алонсо (Астън Мартин) и Естебан Окон (Алпин).

Бонус точката за най-бързата обиколка стана притежание на Перес, който спря за меките гуми две обиколки преди финала.

Старт на състезанието: Шарл Льоклер потегли отлично и задържа без проблеми първото си място. Люис Хамилтън пък още в първи завой атакува Серхио Перес и взе втората позиция. След това мексиканецът се опита да контрира, но не успя. Макс Верстапен, който стартира 11-и заради наказание, успя да спечели две позиции. След това изпревари и Фернандо Алонсо за осмото място. Пред него се озова Ландо Норис след лошо начало и грешка.

Обиколка 3/44: Люис Хамилтън се залепи зад Льоклер и с помощта на DRS системата успя да изпревари монегаска без проблеми. Така седемкратният световен шампион поведе на "Спа". В края на тура Гуаню Джоу имаше проблеми с колата, губейки мощност, а това доведе до жълти флагове, но за кратко.

Обиколка 8/44: Люис Хамилтън взе солиден аванс от почти две секунди пред Шарл Льоклер. Подобна беше разликата между монегаска и Серхио Перес. Четвърти продължи да се движи Оскар Пиастри. Макс Версстапен пък продължи да натиска Ландо Норис за седмото място. Първият, посетил бокса за нови гуми, бе Нико Хюлкенберг.

Обиколка 11/44: Джордж Ръсел и Макс Верстапен посетиха бокса, за да сменят гумите си с хард. Нидерландецът не успя да се доближи достатъчно до Ландо, за да го атакува и затова от Ред Бул решиха да пробват с пресичаща стратегия. В края на 11-ата обиколка пък в пита влязоха Серхио Перес, Люис Хамилтън и Оскар Пиастри.

Обиколка 13/44: Карлос Сайнц, който стартира надпреварата с хард гуми, поведе в надпреварата, след като всички останали влязоха в бокса. Ландо Норис с медиум също забави своето посещение в пита и се движеше втори. Оскар Пиастри пък се справи със Серхио Перес за шестото място. Макс Верстапен пък се върна на пистата в трафик и това сериозно го забави.

Обиколка 16/44: Карлос Сайнц допусна грешка и излезе от трасето, след като му поднесе. Все пак испанецът овладя колата и продължи без пролбеми. Ландо Норис от второ място влезе за първи път в бокса и сложи хард гуми. Той излезе на 6 секунди зад Макс Верстапен.

Обиколка 19/44: Сайнц продължи да държи първото място със стари хард гуми. Испанецът изрази желанието си по радиото да затвори състезателната дистанция само с 1 спиране в бокса, като от хард мине на медиум гуми. Ланд Норис пък бързо свали 3 секунди от изоставането си от Верстапен, който на свой ред беше в DRS зоната на Джордж Ръсел, но така и не успяваше да направи атака. Британецът на свой ред беше много близо до Серхио Перес в борба за петото място.

Обиколка 22/44: Джордж Ръсел се справи с Перес, който влезе в бокса, за да пропусне пред себе си съотборника си Макс Верстапен, който се опитваше да избяга на по-бързия Ландо Норис. Люис Хамилтън поведе, след като Сайнц също смени гумите си.

Обиколка 27/44: Шарл Льоклер влезе в бокса в опит да пресече лидера Люис Хамилтън, но в бокса на Ферари се забавиха сериозно. Веднага от Мерцедес отговориха и Хамилтън влезе за нови гуми. Британецът успя да се върне на пистата пред Льоклер, така че неговата пресичаща стратегия изобщо не проработи.

Обиколка 31/44: Оскар Пиастри мина през бокса и успя да излезе пред пилотите на Ред Бул. Временно поведе Джордж Ръсел, който не бе спирал в пита. Втори и трети продължиха да се движат Люис Хамилтън и Шарл Льоклер, които реално водеха битка за победата. Ландо Норис се справи със Серхио Перес за шестото място.

Обиколка 37/44: Джордж Ръсел продължи своята борба да завърши състезанието само с 1 спиране в бокса, но Люис Хамилтън го наближи и свали разликата на под три секунди. Седемкратният световен шампион се отдалечи от Пиастри, който се движеше трети. Ландо Норис, записал най-бързата обиколка, продължи да стои близо до Макс Верстапен.

Обиколка 42/44: Люис Хамилтън се залепи за съотборника си, който бе с много по-стари гуми и ниско темпо. Ветеранът не успя да затвори успешно атаката си срещу Ръсел, дори с отворено задно крило. Битката на пилотите на Мерцедес позволи на Оскар Пиастри да се приближи на две секунди.

 

Изображение