Арсенал спечели дербито на Северен Лондон

15 Сеп 2024 18:18

Арсенал спечели с минималното 1:0 като гост първото издание за този сезон на дербито на Северен Лондон срещу Тотнъм от четвъртия кръг на Премиър лийг. Единственото попадение в двубоя дойде в 64-ата минута и бе дело на Габриел Магаляеш.

След този успех Арсенал вече има 10 точки в актива си, като воденият от Микел Артета тим се изкачи временно на 2-ро място. Тотнъм пък продължава да има сериозни трудности от началото на кампанията, като „шпорите“ имат само 4 точки и заемат 13-о място във Висшата лига.

Първото чисто положение в двубоя бе на сметката на Тотнъм. В 6-ата минута Деян Кулушевски си отвори пространство за удар и стреля в долния десен ъгъл на вратата на Арсенал, но Давид Рая демонстрира страхотен рефлекс и отрази.

Последваха много силни минути за Арсенал. В 18-ата минута след центриране в наказателното поле на Тотнъм, Кай Хаверц се извиси над всички и стреля с глава, но Гийемо Викарио се намеси по феноменален начин.

В 19-ата минута футболистите на Арсенал имаха претенции за дузпа заради игра с ръка на Кристиан Ромеро в собственото му наказателно поле, но 11-метров наказателен удар не отсъден от Джаред Джилет.

Доминик Соланке засече центриране в наказателното поле на Арсенал, но ударът му с глава бе неточен в 27-ата минута.

Юриен Тимбер влезе грубо в краката на опонент в 36-ата минута, а Джилет реагира с жълт картон. Футболистите на Тотнъм имаха претенции за червен такъв, но след преразглеждането на ситуацията с ВАР, решението за жълт картон взето на терен остана.

През първото полувреме на дербито на Северен Лондон главният арбитър Джаред Джилет вдигна цели 7 жълти картона, пет които бяха за футболисти на „шпорите“.

Тотнъм започна втората част по-добре, като след статично положение Мики ван де Вен получи топката право на главата си и отправи добър изстрел, но Давид Рая внимаваше и успя да улови кълбото. В 64-а минута Букайо Сака изпълни великолепно корнер, а защитата на Тотнъм не се справи, като Ромеро бе големият виновник, за да достигне топката до Габриел, който безмилостно насочи топката в мрежата на Гилермо Викарио - 1:0 за Арсенал.

В 89-а минута Ромеро получи добра топка в наказателното поле и опита изстрел с глава, но Рая бе на точното място и не бе затруднен. В добавеното време Деян Кулушевски отправи удар, след като получи добър пас, но опитът му от ръба на пеналтерията премино точно над напречната греда.