Вучич: Косово трябва да зачита правата на сръбските общини

28 Фев 2023 07:59
Вучич: Косово трябва да зачита правата на сръбските общини БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич разбира защо създаването на Общността на общините със сръбско мнозинство е неприемливо за косовския премиер Албин Курти, но посочва, че това са задължения, които са били поети по-рано и които трябва да бъдат изпълнени.

След срещата с Албин Курти в Брюксел Вучич заяви, че се надява Общността на сръбските общини да бъде сформирана скоро, съобщи Косово Онлайн.

"Изслушах внимателно г-н Курти и разбрах защо това е неприемливо за него, но това са задължения, които трябва да бъдат изпълнени, и вярвам, че ще бъдат изпълнени в следващия период. Не забравяйте, че Европейският съвет е на 23 и 24 март, те искат да имат доклад за това, което сме постигнали, и въз основа на това ще се отнасят до нашите европейски интеграции - както на Сърбия, така и на Косово", каза Вучич пред репортери.

Като заяви, че вижда, че се води кампания срещу Общността на сръбските общини, президентът каза, че утре ще говори отделно за това, за да могат всички да се запознаят с това, което е подписано през 2013 и 2015 г.

"Има 22 принципа, които сме подписали и които са от решаващо значение за нас, буквално от решаващо значение за сърбите, и ако някой не разбира това, означава, че не разбира реалността, защото ако някой мисли да отмени платежните транзакции между Белград и Прищина, мой е въпросът как ще плащаме заплатите на професорите, учителите, лекарите, медицинските сестри...", каза президентът.

Той допълва, че в рамките на принципа на Общността на сръбските общини има функция, свързана със здравеопазването, образованието и териториалното планиране - там има много важни за нас неща.

Запитан какво мисли, че ще кажат тези, които са казали, че ще подпишат споразумението днес, при положение че се връща без подпис, президентът казва, че няма да направи нищо.

"Винаги ще намерят нещо, така става с хората, първо казват, че съм дошъл да подпиша, после това, и онова, спрете с глупостите", каза президентът.

Запитан дали е ставало дума за взаимно признаване на документи, той отговори, че не са го обсъждали, но че е бил готов да говори и по тази тема - веднага щом историята с Общността на сръбските общини приключи.

На въпрос на чуждестранни журналисти дали Сърбия е готова да приеме независимостта на Косово, Вучич отговори, че Сърбия е член на ООН, но Косово не е, и че Белград винаги е бил ангажиран с международното право, Устава на ООН и Конституцията на Сърбия.

Запитан дали са се съгласили с европейското предложение, той повтори, че не е имало дискусия за това, а за изпълнението на нещо, което вече е договорено.

"Това е най-важната тема и ако ме питате защо - защото може да се подпише нещо, но ако няма план за изпълнение - ще се случи точно това, което се случи с Брюкселското споразумение - Прищина не го изпълнява в продължение на 10 години", каза Вучич.

Main Menu