Беларус: Руските Искандери са на бойно дежурство

26 Дек 2022 17:05
Беларус: Руските Искандери са на бойно дежурство Източник: defence.ru

Тактическите ракетни системи "Искандер" и системите за противовъздушна отбрана С-400, които Русия е разположила в Беларус, са напълно готови да изпълнят предвидените си задачи, каза Леонид Касински, началник на Главно управление по идеология в Министерството на отбраната на Беларус, цитиран от Ройтерс.

"Нашите екипи от военнослужещи завършиха напълно обучението си в съвместните центрове за бойна подготовка на въоръжените сили на Руската федерация и Република Беларус", каза Касински във видео, публикувано в "Телеграм".

 

"Тези видове въоръжение (системите "Искандер" и С-400) днес носят бойно дежурство и са в пълна готовност да изпълняват задачи по предназначение.

Не е ясно колко системи "Искандер", които могат да носят ядрени оръжия, са разположени в Беларус, след като през юни руският президент Владимир Путин каза, че Москва ще ги достави на Минск заедно със системите за ПВО С-400.

Новината идва на фона на нарастващия натиск на Москва върху Минск да подпомогне руската инвазия в Украйна, която не върви особено успешно за Русия.

 

Руските сили използваха Беларус като плацдарм за провалената си атака срещу украинската столица Киев през февруари, а през последните месеци се наблюдава нарастваща вълна на съвместна военна активност .

Ракетната система "Искандер-М представлява мобилна управляема ракетна система, която замени съветските ракети "Скъд". Нейните две управляеми ракети имат обсег до 500 км (300 мили) и могат да носят конвенционални или ядрени бойни глави.
Този диапазон достига дълбоко до съседите на Беларус: Украйна и членката на НАТО Полша, която има много обтегнати отношения с Минск.

Системата С-400 е руска мобилна система за прихващане на ракети земя-въздух, способна е да поразява самолети, дронове, крилати ракети и може да се използва за защита от балистични ракети.

Касински също каза, че военните самолети на страната са били преоборудвани да носят "специални авиационни боеприпаси".

Main Menu