Евгений Пригожин - пътник в разбил се самолет в Тверска област

23 Авг 2023 20:45

 

Федералната агенция за въздушен транспорт започна разследване на катастрофата на самолет Embraer, станала в Тверска област в сряда, в Русия. Сред пътниците е бил Евгений Пригожин, се казва в изявление на Федералната агенция за въздушен транспорт, пишат ТАСС, "Скай нюз" и руски медии.

"Започнато е разследване на катастрофата на самолета Embraer, станала тази нощ в Тверска област. Според списъка на пътниците сред тях е името и фамилията на Евгений Пригожин", отбелязват от ведомството.

Десет загинаха след катастрофа на частен самолет северно от Москва.

Известният руски пропагандист Маргарита Симонян потвърди с пост в социалните мрежи - "Красивият е бил на борда."

Според съобщението на "Росавиация" самолетът се е движил от Москва към Санкт Петербург.

Евгений Пригожин, ръководител на ЧВК "Вагнер", притежава самолет Embraer Legacy 600 с номер RA-02795.

Ксения Собчак и независимата медия "База" потвърдиха, че разбилият се самолет е бил регистриран на Пригожин.

През 2019 г. три самолета, които според Министерството на финансите на САЩ са принадлежали на Пригожин, попаднаха под санкциите на Белия дом.

Това са Hawker 800 XP, British Aerospace 125 и Embraer ERJ-135. По това време те бяха регистрирани извън Русия.

На борда е имало трима пилоти и седем пътници, всички те са загинали, съобщават от Министерството на извънредните ситуации на Русия. На място работят представители на силите на реда и Министерството на извънредните ситуации.

Разследването е взето под личен контрол от губернатора на Тверска област Игор Руденя.

Пригожин сподели първото си видеообръщение след прекратения му бунт през юни само преди два дни.

 

Шефът на Вагнер който беше изпратен в Беларус след похода си към Москва, пусна кадри, на които говори, докато носи камуфлаж и държи пушка.

Във видеото изглеждаше, че Пригожин е в Африка и също така говори за това, че Русия прави континента "свободен".

Той отмени бунта и наемниците му се оттеглиха, след като беларуският лидер Александър Лукашенко помогна за сключването на "сделка", според която бизнесменът щеше да се премести в съюзническата на Русия страна и силите му да бъдат погълнати от армията.

Някога близък довереник на Владимир Путин, Пригожин често е критикувал в публични обръщения хора като министъра на отбраната Сергей Шойгу и висшия генерал Валери Герасимов за начина им на нахлуване в Украйна.

 

Всичко, свързано с Евгений Пригожин, е изключително мътно и, разбира се, още от похода му към Москва имаше въпроси дали той може да оцелее, пише "Скай нюз".

Много е удобно и на Кремъл, и на Русия да го обявят за мъртъв. Много хора са се чудили дали това ще се случи.

Ако случаят е такъв... тогава това със сигурност е в полза на Кремъл - той не беше отчасти полезен, като причини най-големия проблем за Кремъл, откакто Путин е на власт.

Има нужда от повече потвърждение за това.Това е доста странно. Това е доста удобно за Кремъл. Ако това е съвпадение, че Пригожин е бил в самолет, който се е разбил извън Москва, тогава това е доста необикновено - но в момента в Русия се случват много необикновени неща.

Main Menu