F-16 за Украйна: Ще обърнат ли хода на войната?За какво могат да послужат самолетите?

23 Авг 2023 19:38

След продължителен натиск от страна на Киев западните държави ще започнат да предоставят на Украйна американски леки изтребители четвърто поколение F-16. Дания и Нидерландия обещаха да предоставят такива самолети след изпълнението на редица условия, сред които е обучението на украинските пилоти и на техническия персонал.

"Това е само началото"

В рамките на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в Дания и в Нидерландия стана известно какво количество самолети ще бъде предоставено като начало: 42 от Нидерландия и 19 от Дания. По думите на Зеленски, украински пилоти и инженери вече са започнали да се обучават в Дания. "И това е само началото", каза президентът.

Бройката не беше потвърдена от премиера Марк Рюте, който заяви, че страната му разполага с 42 самолета F-16, някои от които са необходими за тренировки в Дания и по-късно в Румъния. А министър-председателката на Дания Мете Фредериксен на свой ред отбеляза, че Украйна ще получи първите шест самолета F-16 до Нова година, следващата година на Киев ще бъдат предоставени осем изтребителя, а след една година - още пет.

За какво могат да послужат самолетите?

Самолетите F-16 ще осигурят на Украйна предимство на бойното поле за освобождаване на окупираните територии, заяви за ДВ говорителят на Военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат. "Ако имаме достатъчно F-16, ще получим превъзходство във въздуха и при придвижването на пехотата. F-16 ще бъдат три пъти по-ефективни, по-точни и по-сигурни за пилотите от самолетите, които имаме сега."

 

По думите на Игнат, изтребителите ще помогнат и за защитата на морските граници и на пристанищната инфраструктура на Украйна от руския ракетен обстрел: "Ще можем да защитим коридорите за превоз на зърно, което е важно в нашата икономическа ситуация".

Авиационният експерт Валерий Романенко от своя страна отбеляза пред ДВ, че предоставянето на F-16 на Киев може да промени хода на бойните действия. "Сега ние отстъпваме, защото имаме остаряла техника, която не може ефективно да противодейства на руската авиация. Ако имахме съвременни изтребители, руските самолети изобщо нямаше да наближават фронтовата линия или да нанасят удари по нашите масти там", каза Романенко. Според него предоставянето на съвременни изтребители на Украйна ще спомогне за изравняване на силите във въздуха.

Обслужването на F-16

Само че за пълноценното използване на F-16 Украйна има нужда и от резервни части, техническо обслужване, въоръжение и съответната инфраструктура, посочва съветникът на украинския министър на отбраната Алексей Копитко. Той изтъква, че трябва да има и подходящи за тези машини писти за излитане и кацане на военните летища.

Сега повечето от тях са направени от бетонни плочи, докато F-16 имат нужда от гладка повърхност. "Западните изтребители принципно могат да излитат и от нашите писти с плочи, но тъй като имат малки колела, има опасност от попадането на предмети в елероните." Инфраструктурата трябва да се адаптира. Но за всичко това има решение", смята Игнат. Той отбелязва и, че изтребители F-16 вече са се приземявали на украински летища при съвместни учения на НАТО.

 

Освен да подготви пистите, Украйна трябва да преустрои навигационната си система, да обзаведе центровете за обслужване на западните изтребители и да обмисли системата за тяхната защита, казва авиационният експерт Валерий Романенко. Той пояснява, че навигационната система трябва да се промени така, че сигналите ѝ да могат да се възприемат от самолетите на НАТО.

Украинските пилоти и техници вече се обучават

Според експертите, обучението на украинските пилоти ще продължи не по-малко от шест месеца - това е минималният срок за усвояването на F-16. Пилотите трябва да могат да летят по двойки - такива са стандартите за сигурност на НАТО. Според Юрий Игнат в Дания вече е започнало обучението на първите 70 украински пилоти и технически персонал. Една от трудностите, която може да възникне, е това, че предоставената от съюзниците документация е само на английски.

Подготовката на пилотите е продължителен процес, казва и военният експерт Михаил Жирохов пред ДВ. Той предполага, че на обучение ще бъдат изпращани млади курсанти. Тяхното обучението трябва да започне от базовата подготовка, тъй като украинските авиационни училища подготвят кадри само за самолети съветско производство.

Автор: Лилия Ржеутская, коментар на Дойче веле, dw.de

Main Menu