Убити и десетки ранени при стрелба в Прага

21 Дек 2023 18:39

Единайсет души, включително стрелецът, бяха убити, а около 30 - ранени, при масово убийство в университетска сградата в центъра на Прага, съобщиха агенциите, като се позоваха на властите, пише БТА.

Девет от пострадалите са в тежко състояние.

Полицията съобщи, че малко след 15:00 ч. (16:00 ч. българско време) са се отзовали на сигнал за стрелба във факултет на площад "Ян Палах" в Стария град на Прага, след което обяви, че въоръженият нападател "е ликвидиран".

"На базата на предварителна информация може да потвърдим, че на мястото има убити и ранени хора", пише в публикацията в социалната платформа "Екс".

По-късно полицията съобщи, че стрелецът в университетска сграда "е ликвидиран".

Ръководството на Философския факултет на Карловия университет, информирайки за стрелбата в една от сградите му в Прага, е разпратило писма по електронната поща на студентите си с текст: "Останете там, където сте. Не излизайте никъде, ако сте в зала в сградата. Заключете се и поставете мебели на вратите, изгасете осветлението."

За момента не са изнесени подробности за жертвите и обстоятелствата около стрелбата. Полицейски екипи са били изпратени незабавно на мястото на пражкия площад "Ян Палах". Там се намират също сгради на Академията по изкуства, архитектура и дизайн, посочва АП.