5 въпроса към Сикрет сървис след атентата срещу Тръмп

16 Юли 2024 07:22

Бившият американски президент Доналд Тръмп, който през ноември се надява да спечели нов мандат, бе на сантиметри от смъртта по време на митинг в Пенсилвания. Млад мъж стреля срещу него, като един от куршумите рани Тръмп в ухото. Това можеше да е поредното убийство на американски президент. И логично след атентата хората се запитаха – как е възможно най-добрите тайни служби в света да допуснат подобен гаф?

Телевизия BBC задава пет въпроса към Сикрет сървис.

1. Защо покривът, където бе разположен стрелецът, не е бил обезопасен предварително?

Остава неясно как заподозреният стрелец Томас Матю Крукс (който бе убит на място) е получил достъп до покрива на сграда близо до митинга, която е на по малко от 150 метра от Тръмп.

2. Симпатизанти видяха стрелеца, но не и службите. Защо?

Симпатизанти на мястото на събитието ясно са видели младия мъж да се качва на покрив с оръжие в ръце. В социалните мрежи бяха разпространени видеа как дълго време те крещят, че на метри от сцената на Тръмп има потенциален убиец. Защо не са го видели спецчастите и въобще тези предупреждения стигнали ли са до тях преди стрелбата?

3. Дали тайните служби не се довериха твърде много на местната полиция?

Стрелецът е стрелял от място, което полицията описва като "вторичен кръг", който е патрулиран не от тайните служби, а от местни и държавни служители. Бивш агент на Сикрет сървис каза, че този вид споразумение работи само когато има ясен план какво да се прави, когато бъде забелязана опасност.

4. Беше ли подходящо подсигурено събитието?

Има сериозни съмнения, че агентите на тайните служби не са били разположени правилно, а местната полиция не е била достатъчно добре обучена. Тайните служби отрекоха предположенията, че искането на екипа на Тръмп за увеличаване на персонала е било отхвърлено преди митинга.

5. Беше ли Тръмп свален от сцената достатъчно бързо?

Агентите, които защитиха Тръмп, получиха първоначално похвали, че са свършили „доста добра работа“, въпреки че няма точна наръчник за това какво да се прави в такава ситуация. Но също така беше зададен въпросът дали са били достатъчно бързи, за да откарат бившия президент в превозно средство. Кадри от инцидента показват как те бързо образуват щит около него веднага след изстрелите, но след това спират, а бившият президент размахва юмрук към поддръжниците си. Бивш агент каза пред NYT, че в такъв момент не би спрял и за секунда, а би отвел Тръмп веднага до защитено превозно средство.