Ситуацията става все по-трудна за украинските войски в Авдeевка

08 Фев 2024 13:48

 

Голям брой руски войски атакуват Авдeевка в Източна Украйна от всички посоки и ситуацията става все по-трудна за украинските сили, защитаващи града. Това заяви неговият кмет Виталий Барабаш, цитиран от "Ройтерс".

Руските сили взеха инициативата на източния фронт в индустриалния регион Донбас в Украйна и се опитват да прекъснат линиите за доставки и да обкръжат украинските сили, укрепени в Авдеевка от октомври."Врагът оказва натиск от всички посоки. Те щурмуват с многобройни сили", посочи Барабаш. По негови думи ситуацията е "много трудна и напечена".

Разтърсван от боевете в региона от 2014 г., които се разраснаха през февруари 2022 г., когато Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна, Авдеевка претърпя сериозни щети.

Понастоящем са останали едва 941 жители в града, който някога е бил с население 32 000 души.Падането на Авдеевка би било приветствано от руските власти като трудна победа преди изборите следващия месец, на които се очаква да бъде преизбран президентът Владимир Путин.

В ежедневния си отчет за ситуацията в града украинската армия съобщи, че войските ѝ удържат руските сили.

"Нашите войници държат здраво отбраната и нанасят значителни загуби на нашествениците", се отбелязва в сводката.

Сухопътните сили на Украйна съобщиха, че ситуацията е напрегната в източната част на страната.

"Врагът се опитва да пробие нашата отбрана в района на Часов Яр (в Донецка област) и прибягва до локални действия на малки щурмови групи под прикритието на дронове и артилерия", посочиха те в "Телеграм".

Украинските и западни анализатори твърдят, че руската офанзива срещу Авдеевка взема огромни човешки жертви

Main Menu