Превземането на Авдеевка е цел номер едно за руската армия

08 Фев 2024 18:35

 

Превземането на град Авдеевка в Източна Украйна остана цел номер едно за руската армия в този момент. Тя постоянно увеличава натиска срещу украинските защитници. Според DeepState руската армия към момента контролира 18% от Авдеевка и се надява да установи контрол над целия град. Продължават да се водят тежки улични боеве.

Авдеевка остава централен руски фокус и окупаторите ще продължат настъпателните си усилия в района през следващите седмици, смята британското разузнаване. Русия е увеличила въздушните удари с 66%. През последните четири седмици руските окупатори са изстреляли около 600 управляеми ракети от тактическата си авиация към украинските позиции в Авдеевка. Посочва се също, че руските самолети са принудени да спазват дистанция поради украинската ПВО и това се отразява на точността на използването на боеприпаси от руснаците.

Говорителят на Украинската доброволческа армия "Юг" Сергей Братчук каза пред телевизия FREEДОМ, че в направлението Авдеевка ситуацията е много трудна, врагът има тактически напредък. „Надяваме се, че нашите подразделения ще успеят да изпълнят задачите си и в такива тежки условия“, посочи той.

Руснаците дават огромни жертви, но Путин е наредил на армията си да превземе града възможно най-скоро, за да представи това като голяма победа пред руската публика преди изборите през март.

Руските войски, които от месеци се опитват да обкръжат Авдеевка в Източна Украйна, атакуват града "със значителни сили", съобщи днес кметът Виталий Барабаш, описвайки ситуацията на места като "просто невъобразима", предаде Франс прес. Няколко дни по-рано той съобщи за "критична" ситуация в някои райони, тъй като руската армия удвоява усилията си да завладее този опустошен индустриален град. Руските сили от месеци се опитват да обкръжат Авдеевка, където украинските войници са се окопали на укрепени позиции. Това е една от горещите точки на фронта след неуспеха на украинската лятна контраофанзива.