Благодатният огън слезе на Велика събота в храма на Гроба Господен в Йерусалим.

04 Май 2024 16:25

От ранна сутрин вярващите се стичат към Стария град на Йерусалим, където се намира главната светиня на християнството - Църквата на Божи гроб (Църквата на Възкресението Христово), която според легендата е издигната на мястото, където Исус Христос е бил разпнат, погребан и след това възкръсва.Тази година, заради усложнената обстановка в Израел, българска делегация нe пътува за посрещането на огъня. Румънската църква предвижда да вземе Благодатния огън от Йерусалим, a Божественият огън ще бъде донесен в страната ни от отец Кирил Синев, който обгрижва духовно българската общност в Букурещ.

За десета поредна година, Благодатният огън ще бъде донесен от летището в румънската столица пред катедралата в Гюргево от румънски духовници.Представители на Русенската митрополия ще го пренесат през Дунав мост около 20.00 часа. Веднага след влизането му на българска територия, той ще бъде предаден на духовници от Варна, Силистра, Попово, Разград, Тутракан и др. До полунощ ще бъде разпространен и в храмовете в цялата страна.

По традиция Русенската митрополия взима Благодатния огън от румънския град Гюргево, а причината за това е близостта на тези градове.Благодатният огън символизира светлината на Възкресението Христово, вярващите го смятат за светилище.