Путин сменя министъра на отбраната

12 Май 2024 22:59

Руският президент Владимир Путин е предложил редица промени в състава на новото руско правителство. Те ще очакват одобрение през следващата седмица.

Андрей Белоусов е предложен за поста министър на отбраната, заеман от Сергей Шойгу. Това са съобщили от Съвета на федерацията, цитирани от ТАСС. Шойгу е назначен за секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация и заменя Николай Патрушев. Той ще бъде и заместник-президент на Руската федерация във Военно-промишлената комисия и ръководител на работата на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество. Това съобщава прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков. Песков обясни и решението на руския президент Владимир Путин да назначи цивилен служител на поста ръководител на Министерството на отбраната с необходимостта от въвеждане на иновации. Песков заяви необходимостта от интегриране на икономиката на блока за сигурност като цяло и на Министерството на отбраната в частност с икономиката на страната.Първи вицепремиер става Денис Мантуров, който в предишното правителство беше министър на промишлеността и търговията и вицепремиер.

Мантуров ще напусне поста министър, Мишустин предложи да назначи на тази длъжност Антон Алиханов, който сега оглавява Калининградска област (в миналото той също е работил в Министерството на промишлеността и търговията).Първият вицепремиер в първото правителство на Мишустин беше Андрей Белоусов, но той се мести "на ново място на работа", цитира Интерфакс правителствената пресслужба. Много експерти говориха за възможността за напускането му, но къде точно ще отиде, все още не е уточнено.

65-годишният Белоусов по различно време е заемал длъжностите помощник на държавния глава Владимир Путин по икономическите въпроси, министър на икономическото развитие на Руската федерация, директор на Департамента по икономика и финанси на правителството на Руската федерация, Генерален директор на Центъра за макроикономически анализи и краткосрочни прогнози, 1981-2006 г. работи в Руската академия на науките (до 1991 г. - Академията на науките на СССР). От 30 април до 19 май 2020 г., по време на хоспитализацията на Мишустин с коронавирусна инфекция, Белоусов изпълняваше длъжността временно изпълняващ длъжността ръководител на кабинета.За министър на външните работи президентът предлага преназначаването на Сергей Лавров.

През декември 2023 г. Лавров, който по това време беше министър почти 20 години, беше изненадан от въпроса за продължителността на работата му. Главният дипломат на Русия подчерта, че ще служи на Руската федерация, "докато страната има нужда" от него.

Лавров е на поста от 2004 г., по-дълго от всеки друг на тази позиция след разпадането на СССР. През това време той многократно е сравняван с видни предшественици, например Андрей Громико, когото чуждестранната преса нарича "г-н Не" за неговите принципни подходи, и Александър Горчаков, който постига голям успех начело на дипломацията на Руската империя. Лавров умее твърдо да защитава интересите на Русия както при затворени врати, на масата за преговори, така и в публичните си изказвания, които постоянно се разделят на цитати в руската и световната преса, а изразите на ръководителя на руската дипломация стават популярни, коментира ТАСС.

Съветът на федерацията трябва не по-късно от една седмица да информира президента за резултатите от разглеждането на подадената кандидатура. Ако бъде одобрен, министърът се назначава с указ на президента.