Зеленски: Украйна се нуждае от поне 128 изтребителя F-16

10 Юли 2024 09:05

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че обещаните от НАТО на Украйна бойни изтребители F-16 са много малко като брой, а освен това и много закъснели.

Украйна се нуждае от поне 128 изтребителя F-16, за да се противопостави ефективно на Русия в небето, каза Володимир Зеленски по време на интервю в института "Роналд Рейгън" в САЩ, съобщи агенция УНИАН. Във Вашингтон започва срещата на върха на НАТО.

Зеленски всъщност заяви, че броят F-16, обещан на Украйна от съюзниците днес, няма да може радикално да промени ситуацията на фронта. „Проблемът с F-16 е броят и датите на пристигането им... Русия използва 300 самолета дневно в операции срещу Украйна. Имахме решение за 10-20, но дори и да има 50, това е нищо", заяви Зеленски.„Те имат 300 самолета, а ние имаме нужда от 128. Нашите съюзници имат тези бройки. Следователно, докато нямаме този брой самолети, няма да можем да се изравним с тях (с руснаците) в небето", посочи украинският президент.

Украйна все още не е получила нито един западен изтребител, въпреки че руският агресор вече трета година води пълномащабна война срещу украинците.

Зеленски коментира и руската офанзива в Харковска област, започнала преди няколко седмици. По думите му Владимир Путин е искал да се възползва от блокираната с месеци в американския Конгрес военна помощ за Киев, за да превземе втория по големина град в страната.Зеленски каза, че по време на новата офанзива на Руската федерация в района на Харков Киев е загубил някои села, които са разположени по границата, но е успял да вземе и спаси жителите. „Руснаците искаха да всеят хаос и да принудят хората да бягат. За него (Путин) няма значение кого да убие – войник или цивилен, затова взехме хората от тези села и (руската офанзива) нямаше успех. Разбира се, нашите войници, нашите герои, те ги спряха, той загуби много хора“, добави президентът на Украйна.

Украйна отдавна призовава партньорите си в НАТО да ѝ дадат и повече ПВО системи. Терористичната атака от понеделник срещу детска болница в Киев за пореден път показа, че Путин не иска мир, а единствено да унищожи Украйна и да я принуди да капитулира.