САЩ и съюзниците им ще предоставят на Украйна нови системи за ПВО отбрана

10 Юли 2024 09:09

Киев ще получи още пет системи за противовъздушна отбрана.

Това съобщиха в съвместно изявление САЩ, Италия, Нидерландия, Румъния и Украйна, уточни Би Би Си."Възнамеряваме да предоставим на Украйна допълнителни системи за противовъздушна отбрана, за да се защити от продължаващата руска агресия, включително умишлените руски атаки срещу украински градове, гражданска и критична инфраструктура", се казва в изявлението, публикувано след речта на президента на САЩ Джо Байдън при откриването на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Съгласно плановете Киев ще получи четири системи Patriot от САЩ, Германия и Румъния, компоненти за тези системи от Нидерландия и други партньори, както и една система SAMP/T, която ще бъде дарена от Италия.

"Тези пет стратегически системи за противовъздушна отбрана ще помогнат за защитата на украинските градове, цивилни граждани и войници".

Германия и Румъния вече обявиха, че ще изпратят две системи "Пейтриът", а нидерландските власти заявиха, че работят по сглобяването на една система за Киев, припомня АФП.По-рано Джо Байдън заяви по време на реч във Вашингтон, че западните съюзници ще предоставят на Украйна "десетки допълнителни тактически системи за противовъздушна отбрана" през следващите няколко месеца.

"Този момент от историята изисква нашата колективна сила. Путин не иска нищо по-малко от това да подчини напълно Украйна, да сложи край на украинската демокрация, да унищожи украинската култура и да изтрие Украйна от картата. И вие знаете, че Путин няма да се спре на Украйна.Украйна може и ще спре Путин", заяви Байдън на срещата на върха на НАТО.

В съвместното изявление се уточнява, че през следващите месеци САЩ и партньорите възнамеряват да предоставят на Украйна десетки тактически системи за противовъздушна отбрана, включително системите NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS и Gepard, които трябва да разширят и укрепят въздушната отбрана на Украйна.