Десетки са жертвите на наводненията в Бразилия

20 Фев 2023 07:46
Десетки са жертвите на наводненията в Бразилия БГНЕС

Наводнения и свлачища, предизвикани от проливни дъждове в Бразилия, отнеха живота на най-малко 36 души през карнавалния уикенд в югоизточната част на щата Сао Пауло, съобщиха властите в неделя.

Телевизионни кадри и кадри от социалните мрежи в град Сан Себастиао показаха цели квартали под вода, отломки от къщи по склоновете, пометени от свличащата се земя, наводнени магистрали и автомобили, унищожени от паднали дървета, както и други щети.

Според кмета Фелипе Аугусто в Сан Себастиао са загинали най-малко 23 души. Едно момиче е загинало и в град Убатуба, съобщават новините.

Други 228 души останаха без дом, а 338 бяха евакуирани в крайбрежния район северно от град Сао Пауло, съобщи по-рано правителството на щата, докато спасителните екипи се втурнаха да помагат на пострадалите от бурята.

 

Властите не съобщиха колко души са изчезнали или са ранени.

Губернаторът на щата Сао Пауло Тарсисио де Фрейтас обяви извънредно положение в пет града по крайбрежието, след като прелетя над опустошените от времето райони. Той освободи еквивалента на 1,5 млн. долара за спасителни операции.

Президентът Луис Инасио Лула да Силва заяви в Twitter, че ще посети района в понеделник. От петък той е на почивка в североизточния щат Баия.

Сан Себастиао, който се намира на 200 км северно от Сао Пауло и където много хора от града прекарват предпразничния уикенд на плажа, беше силно засегнат, тъй като за 24 часа паднаха рекордните 60 см дъжд, съобщиха от градската управа.

Това е повече от два пъти повече от обичайното количество, което пада за един месец.

Карнавалните събития в Сан Себастиао и на други места бяха отменени.

Main Menu