Иран представи нов въоръжен дрон с голям обсег

23 Авг 2023 13:10
Иран представи нов въоръжен дрон с голям обсег БГНЕС

Министерството на отбраната на Иран представи във вторник дрон, наподобяващ въоръжения американски MQ-9 Reaper, твърдейки, че безпилотният самолет е способен да остане във въздуха 24 часа, предава "Асошиейтед Прес".

Иранската държавна новинарска агенция IRNA публикува снимка на дрона, наречен Mohajer-10, изложен на конференция, отбелязваща Деня на отбранителната индустрия.

"Mohajer" означава "имигрант" на фарси и е линия от дронове, произвеждана от Ислямската република от 1985 г.

IRNA каза, че дронът може да лети до 7.3 км височина и със скорост от 210 км/ч, носейки бомбен товар до 300 килограма. Освен това се казва, че дронът може да носи електронно оборудване за наблюдение и камера. Твърдолинейният президент на Иран Ебрахим Раиси, протеже на върховния лидер аятолах Али Хаменей, също видя дрона във вторник.

"Днес можем твърдо да представим Иран като напреднала и технологична нация на света", каза Раиси в коментари, излъчени по държавната телевизия.

Той повтори позицията на Иран за приятелски отношения с "всички страни по света", като добави, че въоръжените сили на Иран ще отрежат всяка ръка, която се протегне в опит да нахлуе в Иран, съобщи държавната телевизия.