30 секунди са били достатъчни за края на самолета на Пригожин

24 Авг 2023 09:47

Самолетът на Евгений Пригожин изглеждал добре на радара до последните си 30 секунди. Данните от проследяването на полета сочат, че самолетът Legacy 600 на Embraer не е показал признаци на проблем до рязкото си падане.

Снощи руската авиационна агенция "Росавиация" съобщи, че самолетът на Частната военна компания "Вагнер" се е разбил с 10 души на борда близо до село Куженкино в Тверска област, че на борда му е бил Пригожин и че той е мъртъв. В социалните мрежи се появиха и кадри с горящия самолет., пише Offnews.bg.

Руското Министерството на извънредните ситуации обяви, че всички - 7 пътници и трима души екипаж - са загинали. Агенцията публикува и списък с имената им. В самолета - пътувал от Москва за Санкт Петербург - са били още съоснователят на "Вагнер" Дмитрий Уткин - споменаван в американски санкционни списъци като приближен на Притожин, Сергей Пропустин, Евгений Макарян, Александр Тотмин, Николай Матусеев, Евгений Пригожин и членовете на екипажа Алексей Левшин - командир, Рустам Каримов - втори пилот и Кристина Распопова - стюардеса.

 

Самолетната катастрофа стана точно два месеца след началото на неуспешния опит за преврат на Евгений Пригожин срещу руския президент Владимир Путин.

Руските държавни медии съобщиха, че самолетът се е запалил при удара в земята, след като е бил във въздуха по-малко от половин час.

Свързаният с "Вагнер" Телеграм канал "Сива зона" обаче твърди, че самолетът е бил свален от руската армия.

Минути след новината за авиокатастрофата стана ясно, че втори самолет на "Вагнер" Embraer ERJ-135BJ «Legacy 650» с бордови номер RA-02748 също се намира във въздуха и лети от Санкт Петербург за Москва. Според портала "Flightradar24" той е променил маршрута си и след като е кръжал малко над Москва, е кацнал на летище Внуково. Readovka твърди, че не е известно на борда на кой от самолетите се е намирал собственикът на ЧВК "Вагнер", който имал навика да използва няколко полета, за да прикрие реалното си местонахождение и маршрута си.

 

Руският президент Владимир Путин не е казал и една дума за Пригожин от излизането на новината за авиокатастрофата досега. Първите реакции след нея бяха: "Путин елиминира опонентите си".

Катастрофата

В 15:19 ч. по Гринуич самолетът е направил "внезапно вертикално падане", каза Ян Петченик от Flightradar24 пред "Ройтерс". В рамките на около 30 секунди самолетът е паднал на повече от 2,4 км от височината си - 8534 м.

"Каквото и да се е случило, то е станало бързо", казва Петченик.

"Възможно е да са се борили (със самолета), след като се е случило каквото и да е" - добавя той. Но преди драматичното падане на самолета не е имало "никакви признаци, че нещо не е наред с този самолет".

На видеото се вижда, че самолетът се спуска бързо, носът му е насочен почти право надолу, а зад него има шлейф от дим или пара.

Руските следователи започнаха наказателно разследване, за да установят какво се е случило. Някои неназовани източници заявиха пред руски медии, че според тях самолетът е бил свален от една или повече ракети земя-въздух. Ройтерс не можа да потвърди това.

Бразилският производител на самолети Embraer SA заяви, че през последните години не е предоставял никакви услуги или поддръжка на самолета, който има около 13 места.