Тв дебатът Харис-Тръмп ще е на 10 септември

05 Сеп 2024 15:12
Тв дебатът Харис-Тръмп ще е на 10 септември БГНЕС

Изборите в САЩ са насрочени за 5 ноември, а първият дебат между бившия президент Доналд Тръмп, и кандидатката за президент Камала Харис, ще се проведе скоро - на 10 септември, съобщава ABC News.

Диспутът е насрочен без публика във Филаделфия в Националния конституционен център и ще бъде предаван на живо от ABC News. Планиран е да започне в 21:00 ч. местно време и да продължи 90 минути с две рекламни паузи.

„Микрофоните ще се включват само за кандидата, чийто ред е да говори, и ще се изключват, когато времето принадлежи на другия кандидат. Само модераторите ще имат право да задават въпроси“, отбелязва телевизионният канал.

Макар и Камала Харис да е приела правилата за дебата, тя смята, че решението да не се държат включени микрофоните на двамата кандидати на живо по време на дебата, ще бъде в неин ущърб.

Кампанията на президента Джо Байдън беше поставила като условие за решението си да приеме всички дебати тази година заглушаването на микрофоните, с изключение на тези на кандидата, чийто ред е да говори. Някои помощници заявиха, че сега съжаляват за това решение, като твърдят, че избирателите са били предпазени от изблиците на Тръмп по време на дебата през юни. Катастрофалното представяне на действащия президент стана причина за излизането му от кампанията.

След като Харис бе издигната на мястото на Байдън и стана кандидат за президент на партията, нейната кампания се застъпи за включени микрофони по време на целия дебат. Според нея тази практика ще „позволи напълно да се осъществи пълноценен обмен на мнения между кандидатите“.

Въпреки тези опасения, от екипа на Харис заявиха:„Разбираме, че Доналд Тръмп рискува да пропусне дебата, както е заплашвал и преди, ако не се съгласим с предпочитания от него формат.“ Оттам уточняват, че са приели пълния набор от правила, предложени от ABC, включително заглушените микрофони.

Всеки кандидат за американски лидер ще има две минути, за да отговори на въпросите. Заключителните речи на политиците също ще продължат по две минути.

„Кандидатите ще стоят зад трибуните по време на дебата и на сцената няма да се допускат реквизит или предварително написани бележки. На всеки кандидат ще бъдат предоставени химикалка, бележник и бутилка вода. На служителите от кампанията няма да бъде позволено да контактуват с кандидатите по време на рекламните паузи“, допълват журналистите.