Първото частно излизане в открития космос бе осъществено от SpaceX

12 Сеп 2024 19:38

Двама астронавти - милиардер и инженер - извършиха първата в света частна космическа разходка в орбита в четвъртък, излизайки от капсулата на SpaceX, облечени в нов тип скафандри. Това бе рискован подвиг, досега запазен само за астронавти от национални космически програми, предава Ройтерс.

Мисията Polaris Dawn започна с Джаред Айзъкман, основател на компанията за електронни разплащания Shift4, който излезе пръв в космоса, последван от инженера на SpaceX Сара Гилис. Астронавтите излязоха един по един и прекараха по около 10 минути извън капсулата Crew Dragon, вързани на въже. Техните колеги Скот Потийт и Анна Менън ги наблюдаваха отвътре.Мисията, която бе излъчвана на живо на уебсайта на SpaceX, изпробва ново оборудване, включително по-леки скафандри и процес за пълно декомпресиране на капсулата. Тези технологии са част от дългосрочните планове на Илон Мъск за по-амбициозни мисии към Марс.

Айзъкман, който сам финансира мисията, както и предишната си мисия Inspiration4 през 2021 г., заяви след космическата разходка: "Земята изглежда като перфектен свят оттук."

Това е едно от най-рисковите начинания на SpaceX, като капсулата Crew Dragon е първият частен космически апарат, доказал способността си да изпраща хора в орбита и да ги връща обратно на Земята.

NASA адмирира успеха на мисията, като администраторът на агенцията Бил Нелсън определи събитието като "огромен скок напред" за комерсиалната космическа индустрия и амбициите на САЩ да развиват независима космическа икономика.

Мисията Polaris Dawn продължава с амбицията да прокара път за още частни мисии в бъдеще и да изследва границите на комерсиалните космически възможности.