Заподозреният за опита за покушение срещу Тръмп е бил поддръжник на Украйна

16 Сеп 2024 14:55

Райън Раут, 58-годишен мъж от Хаваите, бе идентифициран като заподозрян в предполагаемия опит за убийство на кандидат-президента на Републиканската партия Доналд Тръмп. Различни медии като CNN, Fox News и The New York Times посочиха Раут, позовавайки се на източници от правоохранителните органи, макар че ФБР не е коментирало случая, но Ройтерс да потвърди самоличността му независимо.

През лятото на 2022 г. Раут е бил в Киев, където се опитвал да насърчи международната подкрепа за украинската кауза по време на инвазията на Русия в Украйна. В интервю за Newsweek Romania през юни 2022 г., той описва конфликта като битка между доброто и злото и подчертава нуждата от международно участие. Първоначално Раут планирал да се включи в бойните действия, но поради възрастта си и липсата на военен опит не бил приет.Международният легион на Украйна, който включва много чуждестранни бойци, отрече всякакви връзки с Раут. Освен това, той е опитал да вербува обучени от САЩ афганистански бойци за Украйна, но украинските власти не издали визи за тях. Според официален източник в Киев, властите разследват всякакви възможни връзки на Раут с Украйна.

Кремъл заяви в понеделник, че украинските връзки на предполагаемия стрелец в опита за убийство на бившия американски президент Доналд Тръмп показват, че "играта с огъня" има последствия.

Попитан за това, което ФБР нарече очевиден опит за убийство на Тръмп, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза:

"Не ние трябва да мислим, а разузнавателните служби на САЩ трябва да мислят. Във всеки случай играта с огъня има своите последствия."