11-килограмова киста оперираха в УСБАЛАГ „Селена“

12 Дек 2023 13:55

 

Огромна киста, образувала се в яйчника на 52-годишна жена, отстраниха проф. Благовест Пехливанов и д-р Даниел Ставрев от УСБАЛАГ „Селена“.
Жената потърсила лекуващия си лекар заради силни болки в стомаха и подуване, появило се преди повече от година. Прегледът установил огромно образувание в яйчника, което апаратурата не успяла да измери. Това наложило пациентката да бъде насочена към д-р Даниел Ставрев и болница „Селена“.
Образуванието в левия яйчник било с размер 35 сантиметра и достигало почти до гръдния кош. След спешното му оперативно отстраняване се установило, че се касае за доброкачествена киста с тегло от около 11 килограма. Такива големи образувания в корема често водят до усложнения при отстраняването им заради притискането и изместването на съседни органи и съдове. Въпреки това, животоспасяващата операция преминала успешно.
Макар че с огромния си размер кистата предизвиквала тежест, болки и видимо подуване на корема, жената не предполагала, че се касае за тежък гинекологичен проблем и отлагала повече от година посещението при специалист. А и настъпването на менопауза я накарало още повече да разреди посещенията при акушер-гинеколога. Според лекарите обаче рисковете за женското здраве не изчезват с възрастта и съветът към пациентите е да не пропускат годишния си профилактичен преглед.