За първи път жена застава начело на Медицинския факултет на МУ-Пловдив

12 Дек 2023 18:17

 

Проф. д-р Мариела Генева-Попова, дм е новият декан на Медицинския факултет на МУ-Пловдив. Тя бе избрана с 307 от гласовете на Общото събрание на Факултета, който ще ръководи през мандат 2023-2027. За втория кандидат - проф. д-р Мария Орбецова, дм, вота си дадоха 126 от делегатите. За първи път в историята си най-големият факултет на МУ ще бъде ръководен от жена.
„Благодаря на тези, които гласуваха за мен, и се надявам да оправдая доверието. Благодаря на тези, които не гласуваха за мен, надявам се да бъдете мой коректив и да ми посочвате грешките“, обърна се към колегите си проф. Генева, чиято мандатна програма е под мотото „Приемственост, вдъхновение, бъдеще“. Тя е специалист ревматолог с над 25-годишен опит и до момента бе зам.-декан по качество и акредитация във Факултета. Проф. Генева има над 150 публикации в български и международни издания, провела е специализации в Германия, Латвия, Испания, Русия. Член е на Българското дружество по ревматология, Българското дружество по остеоартроза и остеопороза, Южнобългарското дружество по инфекциозни болести, Съюза на учените, Американското дружество на жените в ревматологията.
Усъвършенстване на образователния процес чрез подобряване на системата за управление на качеството, повишаване на мобилността на преподаватели и студенти, създаване на условия за развитие на научноизследователската дейност, практически ориентирано обучение на студентите, рационално използване на възможностите на Симулационния тренировъчен център и ефективна координация с университетските болници. Това бяха сред основните цели, залегнали в програмата за управление на проф. Генева.
Отчетен доклад за изминалия четиригодишен мандат направи временно изпълняващият длъжността декан проф. д-р Жанет Грудева-Попова, дм. В основното звено на Медицински университет-Пловдив се обучават 3200 студенти по специалност „Медицина“. Чуждестранните студенти медици към момента са 1988 – граждани на 50 държави от 6 континента. Те са 72.7% от всички студенти по магистърски програми с англоезично обучение в Медицински университет.
„Убедена съм, че е създадена отлична предпоставка, за да може Факултетът да продължи развитието си като авторитетен образователен и научен център. Благодаря на целия академичен състав за положения труд и усилия в подготовката на качествени специалисти, за участието в научноизследователска и проектна дейност, както и на студентите за подкрепата“, каза проф. Грудева.
Ректорът проф. д-р Ангел Учиков, дмн, който до избирането си на 2 ноември т.г. бе декан на Факултета, пожела на новото ръководство да запази добрите резултати и да надгражда постигнатото до момента.