Кардиологът проф. Сотир Марчев: Големите проблеми със здравето на хората възникват, когато нощите станат топли

22 Юни 2024 12:56

 

Как да живеем здрави минимум до 86, как да оцелеем в жегите по път за плажа или пък в градския транспорт и каква цена плаща сърцето ни заради горещините от последните дни. Това коментира кардиологът проф. Сотир Марчев в "Събуди се".

По думите му има кардиологични проучвания, които показват, че сиестата - кратка дрямка в ранния следобед, често след обедното хранене, удължава живота.Хората сме социални животни. Ние можем да съществуваме единствено в социалната среда. Ние не можем да оцелеем сами. Оцеляваме, защото сме в социални общества. Социалният контакт ни поддържа живи".

 

"Ранното лягане и ранното ставане удължават живота. Така овек може да се наспи. Хората, които спят под 6 часа на ден, развиват захарен диабет много повече", посочи той.

 

Относно жегите той каза:

 

"Препоръчваме човек да стане по-рано, по хладина, да излезе, да свърши работата си, докато е още прохладно. Докато нощите са прохладни, няма страшно. Големите проблеми със здравето на хората възникват не когато има топли дни, а когато нощите станат топли. Телата ни през нощта се охлаждат".

 

"Всичко е индивидуално. На практика това, което виждаме в момента в България, болшинството лекари работим докато сме живи. Това са фактите тук и сега. Колеги пенсионери, които са седнали с удоволствие да си гледат внуците, са малцинство", каза проф. Марчев.

 

Според него италианският начин на живот е един прекрасен пример за добро здраве. "Климата се променя от милион години и продължава да се променя. Тоест при нас идва това, което е ежедневие в Южна Гърция, в Южна Италия. Лека по лека трябва да възприемаме техните навици", каза той и добави, че "един собственик на магазинче в Италия отива сутринта, отваря магазина, на обед напича слънцето, той заключва магазина, прибира се у дома и дремва. Вечерта като прохлади отново, отключва магазина и работи до късно, защото той след обед се е наспал".