Все повече хора работят на 2-3 места, но едва свързват двата края

18 Апр 2024 14:23

Наблюдава се тревожна тенденция: Работещите бедни се увеличават постоянно, коментират експерти. На пазара на труда се търсят хора с езици, счетоводители, всякакви видове техници, инженерни и медицински кадри.

"Ситуацията на пазара на труда е противоречива. По-скоро е такава на застой". Това каза пред БНР Георги Първанов - експерт по човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта.

 

"От една страна виждаме спад на търсенето не само в IT аутсорсингa, вече има лек спад на търсенето и в производствената сфера, което не се е случвало в последните 10 и повече години", посочи той.

 

По думите му безработицата е застопорена на малко над 5%.

 

"Тези 160 хил., които остават безработни, са по скоро трайно безработни. Техните знания, умения и опит - като че ли не могат да се реализират на пазара на труда. Въпросът е и колко от тях наистина активно търсят работа", уточни Първанов в интервю за предаването "Преди всички".

 

По думите му това са хора с много ниско образование, за съжаление част от тях са от малцинствата и не търсят активно възможности. Той не ги разпознава като реален резерв на пазара на труда.

 

В София, Пловдив и други населени места човек може да започне много бързо работа, обясни експертът. И добави, че се връща голямото търсене на хора с езици, а също така и на счетоводители, всякакви видове техници, инженерни и медицински кадри. В най-високия сегмент е най-малко търсенето, посочи той.

 

"Ако преди сме си говорили за около 200 хил. души, които не стигат, сега тази бройка намалява. Това, което виждаме, е плавно, но трайно намаляване на очакванията на работодателите да наемат повече персонал в следващите месеци до края на годината".

Това, което него го притеснява обаче, е, че среща все повече хора, които работят на 2-3 места и едва свързват двата края: "По различни статистики - между 400, има дори цифра за 670 хил., са работещите бедни. Това са хора, които работят на пълен работен ден, но доходът им е 60 или по-малко процента от средния за страната. Притеснява ме, че тази бройка се вдига постоянно".

Main Menu