Второто Дефиле „Уикенд в Пловдив“ започна с изложба на емблематични къщи в Стария град /снимки/

08 Мар 2019 17:59

 

С откриването на тематична изложба "Непознатите къщи из Стария град на Пловдив" във фоайето на втория етаж на Народна библиотека „Иван Вазов“ бе дадено началото на второто издание на Дефиле „Уикенд в Пловдив“, което ще продължи до неделя, 10 март.

 

Този нов за града проект, организиран от Съвет по туризъм - Пловдив с финансовата подкрепа на Община Пловдив, дава възможност на посетителите да се докоснат до магията на най-стария жив град в Европа и Европейска столица на културата - 2019 и да прекарат един необичаен уикенд, наситен със запомнящи се емоции в Пловдив.

 

Изложбата "Непознатите къщи из Стария град на Пловдив" разказва в 15 цветни табла историята на емблематичните перли на Старинен Пловдив, илюстрирани с красиви фотографии, част от които се показват за първи път.
Селекцията е направена от Общински институт „Старинен Пловдив“ и включва къща Бирдас, Баятова къща, Христо Г. Данов, Бакаловата къща, къщата на Георги Мавриди, Стамболян, къщата на Георги Зографина, къща на Киркор Месробович, къща на д-р Стоян Чомаков, къща на хаджи Власаки Чохаджията, Клианти, Недкович, Нишанян, къщата на Георги Павлити, къщата на Иван Черноземски, къщата на Ованес Степанян и къщата на д-р Константин Стоилов.
Гости на откриването бяха Савина Петкова – Председател на Общински съвет – Пловдив, инж. Александър Държиков – заместник-кмет по култура и туризъм, Йордан Илиев – директор на ОИ „Старинен Пловдив“, инж. Любозар Фратев – Председател на УС на Съвет по туризъм-Пловдив, проф. Йорданка Алексиева – заместник-ректор на Университет по хранителни технологии – Пловдив и партньор по проекта и Димитър Минев – директор на НБ „Иван Вазов“ – любезен домакин на проявата.

 

Изложбата и началото на Дефилето откри официално заместник-кметът Александър Държиков, който благодари на организаторите за инициативата и усилията, които Съвет по туризъм – Пловдив полага за привличане на интереса на туристи към града и изрази убеждението си, че Община Пловдив ще продължава да подкрепя Дефиле „Уикенд Пловдив“, а събитието със сигурност ще се развива всяка следваща година, ще става все по-интересно, все по-атрактивно и наситено с културни прояви.
Проф. Алексиева използва случая да връчи от името на УХТ - Пловдив почетен плакет и поздравителен адрес на инж. Любозар Фратев по повод неговия личен юбилей, който беше само преди дни.

 

Над 40 участника – хотели, заведения, ресторанти и културни средища ще разгърнат гостоприемно врати и ще посрещат гостите на града и неговите жители във второто издание на „Уикенд в Пловдив“ (8-10 март), предлагайки примамливи отстъпки. Посетителите на събитието ще имат възможност да се потопят в невероятната атмосфера на града, да отидат на концерти, спектакли, да разгледат музеи и галерии, да вкусят от специалитетите в заведенията, да релаксират и пренощуват в някои от хотелите в града. Доброволци студенти и ученици ще помагат с информация и ще насочват гостите към обектите.
На откриването на изложбата, музикален поздрав със свои изпълнения поднесоха солистите на Държавна опера – Пловдив - Евгения Ралчева и Михаил Пулиев.

Камилски дол
Vadim

Main Menu