Десетки протестиращи срещу кариерите край Пловдив обсадиха сградата на община Родопи /видео/

27 Фев 2020 11:33

 

 

Десетките граждани се събраха пред сградата на общината на улица „Софроний Врачански” 1А. С опасения, че кметът и екипа му са отстъпили от предизборните си обещания да направят всичко възможно, за да се спре добива на инертни материали от планината над селата Белащица и Първенец , протестиращите настояха да чуят за пореден път позицията на община „Родопи”.
„Искаме да чуем категорична и ясна позиция от кмета, да намерим общо решение и заедно да водим борбата срещи концесионерите на кариери в нашата община”, коментираха недоволните граждани.
„Кариерите са вредни за здравето на хората и замърсяват околната среда. Затова няма как да отстъпя от позицията си и отново заявявам , че ние ще настояваме  да бъде прекратена  дейността на кариерите в Родопската яка и в частност сме против да се удължи концесионния договор за кариерата в Белащица. Новото ръководство на община „Родопи” ще действа в рамките на законовите правомощия за прекратяване на договора”, каза кметът Павел Михайлов и припомни, че концесията на кариерите в Белащица изтича през 2022 година.
Двете страни излязоха с обща позиция, като още днес ще бъде изпратено протестно писмо и становище до министър-председателя Бойко Борисов. Ще бъде инициирана и съвместна среща с министрите на околната среда и енергетиката.
„Това са най-реалните и възможни неща на този етап. И община „Родопи” като ръководство и хората сме от една страна”, изказаха мнение кметът и гражданите.
В Пловдив беше и бившият омбудсман Мая Манолова.
„Този протест трябва да бъде пред сградата на Министерството на енергетиката. Щом има нарушение на концесионния договор, тази концесия трябва да бъде прекратена”, заяви Манолова.
Тя обеща, че с екипа си ще разгледат всички документи и заедно с ръководството на община „Родопи” ще предприемат съответните действия. „Трябва да се спре кариерата и съм сигурна, че вие няма да го позволите“, коментира Мая Манолова относно кариерата в Белащица. Пред протестиращите тя препоръча да се проведе местен референдум, защото гражданският натиск е надежден коректив за възстановяване на справедливостта”, обясни Манолова.

 

Областният управител Дани Каназирева се срещна с протестиращите жители от селата в Родопската яка във връзка с концесията край Белащица, която засяга и Пловдив.

Протестът им този път бе пред сградата на община Родопи с настояване да се вземат спешни мерки срещу запрашаването от добивните дейности , да не се удължава с още 15 години концесията и да не се допуска разширяване на кариерата с 50 декара . Областният управител увери хората , че ще се направи всичко възможно, за да бъде защитен обществения интерес и природата. „Казусът ще бъде разгледан детайлно и вече разговарях с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която още следващата седмица ще дойде, за да се срещнем с протестиращите, коментира Каназирева. По думите й не трябва да забравяме и приетата деклараця на ОбС-Пловдив, както и факта, че замърсяването и запращаването от кариерната дейност достига до ЖР“Тракия“ и район Южен.

„ Не е вярно, че към момента нищо не може да се направи. Влизаме в сложна процедура, в която, ако има сериозна експертиза, може да се спре удължаването на концесията и искането за добив на нов терен, обясни Каназирева.

Тя посочи, че още през 2010 година е изпусната такава възможност, защото не е възложена оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), а по съкратената процедура е дадена само преценка от контролиращия орган, че добивната дейност няма да има вредно въздействие. Срокът и е петгодишен, което означава, че вече е изтекъл.

„Ще направим среща с новия директор на РИОСВ и ще настояваме, за исканото удължdване на концесията, да бъде задължително направена ОВОС. Към този момент е ясно , че Басейнова дирекция е изискала хидрогеоложки доклад за влиянието върху подземните води. Такъв доклад има, но той е бил е изготвен от инвеститора. Точно за това, ще изискаме от ВиК да ни посочат водните източници в района, допълни областният управител.

По данни на експертите от областна администрация, в района има два извора, които и сега захранват високата част на Белащица с питейна вода. Край тях няма обаче, няма задължителната санитарно-охранителна зона.

„Проектирането на такива зони е задължително, защото ако концесията попада във втори пояс на санитарно-охранителна зона, то концесионна дейност е недопустима, разясни Каназирева.

 

Тя допълни, че се водят разговори с ВиК, самото дружеството, а не инвеститора, да възложи изготвяне на проект за учредяването на санитарно- охранителна зона.

„При възлагане на ОВОС ще има обществено обсъждане, а след това решението влиза и на експертен екологичен съвет в РИОСВ, където ще участва и областта управа със сериозна експертиза. Отделно от това община Родопи може да повлияе върху искането за новата концесия от 50 декара. Има много механизми и лостове, ако искаме да защитим природата и обществения интерес на Белащица и Пловдив“ поясни областният управител.

От своя страна протестиращите, които носиха плакати с надписи"Стоп на кариерата", "Нова концесия в Белащица и региона е сигурен път към екокатастрофа", се обърнаха към Каназирева с апел да бъдат чути и , че разчитат на помощ от страна на областта и ангажираност към проблема от нейна страна.

„Не се притеснявам, ще се срещам с протестиращите и занапред, защото винаги съм била от страната на хората. Каквото зависи от мен като областен управител ще бъде направено, заяви Каназирева.

Main Menu