Мария Габриел и Димитър Илиев откриха Световното по гребане до 23 години в Пловдив (СНИМКИ)

18 Юли 2023 21:13

В Пловдив официално бе открито Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години. На церемонията в Летния театър в града присъстваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи на България Мария Габриел, министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков, председателят на Българската федерация по гребане Свилен Нейков, председателят на организационния комитет на шампионата Иван Попов, Патрик Ромбаут - член на Изпълнителния комитет на Международната федерация по гребане, както и представители на страните, които ще вземат участие в първенството.

Общо 1214 участници от 49 държави пристигат в Пловдив за шампионата на планетата. Това е 12-ото първенство от подобен ранг, който градът под тепетата ще организира.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи на България Мария Габриел благодари на Пловдив за силното послание, което изпраща към целия свят.

„Благодарим ти, Пловдив, за силното послание, което изпращаш към целия свят. То показва силата на това да сме заедно. Спортът не познава граници, а обединява с ценности. За мен е удоволствие да бъда днес с вас за откриването на Световното първенство за младежи до 23 години. През следващите пет дни младежи от цял свят ще премерят сили. Светът на гребането винаги остава очарован от Пловдив и от пловдивския Гребен канал. Радвам се, че тази традиция продължава и през тази година. Искам да пожелая успех на българските състезатели, защото успехът е за всички. С ценностите на спорта, в дух на уважение и толерантност, да покажат, че най-добрият печели. Днес виждам млади таланти, положителни емоции и истинско тържество на спорта. Продължавайте да бъдете вдъхновение и успех на Световното първенство по гребане в Пловдив 2023“, заяви министър Габриел по време на официалната церемония по откриването на шампионата.

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев открои значението на отличните условия, които Пловдив предлага за провеждането на подобен тип състезания.

„За мен е чест да бъда тук с вас – най-добрите млади гребци на планетата. Горд съм, че това първенство се провежда в Пловдив – град, който се е доказал като отличен домакин на състезания по гребане. Уверен съм в доброто протичане на първенството, защото разполагаме с една прекрасна инфраструктура, а именно – Гребния канал. Искам да пожелая на всички състезатели и треньори да постигнете целите, за които сте дошли, да дадете най-доброто от себе си и когато си тръгвате, да тръгнете с пълна удовлетвореност от резултатите, които сте постигнали“, обърна се към спортистите министър Илиев.

Заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков също подчерта важността на шампионата за града. Пловдив става и първият град, който за трети път приема Световното първенство за мъже и жени до 23 години.

„Радостен съм, че за пореден път Община Пловдив е домакин на това прекрасно спортно изживяване. Пловдив се гордее с това, че е един от най-старите градове в Европа и света, но се гордее и с това, че организира перфектни състезания по гребане. Нашият гребен канал е на стратегическа позиция в града и разполага с всичко необходимо за едно страхотно първенство. Гребането донесе много гордост за нашия град и се надяваме, че ще продължим да организираме първенства от такъв ранг. Пожелавам успех на състезателите, треньорите и техните екипи“, заяви Титюков.

Българското участие на шампионата ще бъде само с 3 лодки и петима състезатели - Емил Нейков на скиф, Иван Янкулов и Цветомир Маринов в дисциплината двойка без кърмчия и Станислав Григоров и Иван Йорданов - двойка скул лека категория. В състезанието за резервите по време на шампионата ще участва Васил Шунтов на скиф.

Световното първенство ще се проведе от 19 до 23 юли на Гребния канал в Пловдив, като входът за зрителите ще бъде свободен.

Main Menu