Иван Янкулов и Цветомир Малинов са на полуфинал на Световното в Пловдив, Емил Нейков с трето най-добро време в сериите (СНИМКИ)

19 Юли 2023 16:57
Иван Янкулов и Цветомир Малинов са на полуфинал на Световното в Пловдив, Емил Нейков с трето най-добро време в сериите (СНИМКИ) Снимки: Plovdivskinovini.bg

Българската двойка без кърмчия Иван Янкулов и Цветомир Малинов спечели серията си и се класира директно на полуфиналите на Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 г. в Пловдив. След изключителни финални 500 метра от двукилометровата дистанция българската лодка изпревари тръгналите много силно Себастиан Тимис и Едуард Молдован (Румъния). Янкулов и Малинов финишираха за 6:40.97 мин, а румънците . за 6:41,45 мин. Лодките на Италия, Великобритания, Австралия и Германия също се класираха директно за полуфиналите като заели първо и второ място в останалите две серии. Полуфиналите на двойка без кърмчия при мъжете са в петък (21 юли) от 11,40 часа.
"Чувствахме се изключително приятно по време на състезанието. Имахме резерви и за още, можехме да покажем още от възможностите си. Решихме да изпробваме останалите участници, като направихме две-три атаки, за да видим дали ще реагират с нас. Проведохме изключително интелигентна гонка и се съхранихме максимално", заяви Иван Янкулов.
"Началните 500 метра всъщност не ни бяха тежки, а опитахме да се съхраним, защото сме имали гонки, в които вървим много добре в първите 500-1000 метра , но след това силите не ни стигат, свършват и изоставаме. Усещахме се много добре по време на състезанието. Можем и малко по-добре, но ще го запазим за малко по-напред. Очакваме безпроблемно класиране за А финал", коментира Цветомир Малинов.
Емил Нейков завърши на второ място в най-бързата серия и даде общо третото най-добро време от всички четири серии в скифа за мъже на Световното първенство до 23 г. на гребната база в Пловдив. Единствено победителят в неговата серия Майлс Деверо (Великобритания) слезе под 7 мин, финиширайки за 6:58.45 мин. Нейков взе дистанцията за 7:03.45 мин. Само победителите в 4-те серии обаче се класират директно за полуфинал, а българският скифьор ще трябва да мине през репешажите.
Победители в другите 3 серии станаха Пол Бергхоф (Германия) със 7:05.61 мин, Леонардо Тедолди (Италия) със 7:06.93 мин и Коксми Буруторан (Испания) със 7:06.95 мин.
Репешажът с участие на Емил Нейков е утре (20 юли) от 12.30 часа.
Първата българска лодка, която ще се състезава на гребния канал в Пловдив в четвъртък е двойката ни скул лека категория Иван Йорданов и Станислав Григоров. Те започват своето участие на световното първенство в 11.00 часа с надпреварата в сериите.

Main Menu