Македонците още не са прочели Паисий, недоволен Каракачанов

04 Окт 2019 11:12

 

Ние преговаряме с държава, в която живеят наши сънародници, макар политическият им елит да е объркан и нежелаещ да си признае истината. Това е допълнителен фактор, който затормозява и затруднява преговорите със западната ни съседка по мнението на военния министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Затова и според него на гърците им е било много по-лесно, а и са стъпили първо на основата на Договора между България и Македония. Допълнително обаче са радикализирали своите претенции.

Македонците още не са прочели отец Паисий, заяви Каракачанов и отсече, че неговият въпрос към тях е същият като на Паисий: "Поради що се срамиш да се наречеш българин?"

Каракчанов обясни обаче и че "когато превъзпитаваш брат си, гледаш да не използваш най-дебелата тояга".

По думите му дали македонците могат да направят компромис за тяхната политика, е техен проблем, ние, българите, обаче не трябва да правим компромис с нашата история.

Красимир Каракачанов припомни и резултата от срещата при президента по темата Северна Македония, когато всички се обединили около мнението, че подкрепата за македонската страна не може да бъде безусловна. Тези условия са свързани с промяна на тяхната политика в образованието, всички фалшиви факти, които са откраднати от нашата история трябва да бъдат премахнати, на всички музеи или надписи, в които се съдържат неверни факти като "бугарски окупатори и бугарски фашисти" да бъдат премахнати.

Каракачанов настоява и да бъдат реабилитирани хората, които са репресирани от тоталитарната югославска комунистическа власт заради своето българско национално достойнство, име и изява.

Още преди месеци вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС, а вчера дори и намекна, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.

Миналата седмица държавният глава свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония, след като стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември, беше определена като "най-безплодната", тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с честването на Гоце Делчев. В последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват. /news.bg

Main Menu