Силиконов бюст спаси живота на канадка, след като беше простреляна

22 Апр 2020 20:56

В забележително проучване изследователите съобщават, че според тях е налице първият документиран случай в медицината за силиконов гръден имплант, променил траекторията на куршум и най-вероятно спасил живота на жена.

Този ужасяващ, но в крайна сметка не фатален инцидент, се случил в Онтарио, Канада, а събитията са обект на продължаващо разследване, съобщава Сайънс Алерт.

30-годишна жена с гръдни импланти претърпяла тежка травма на гръдния кош, след като през нощта беше улучена от куршум на публично място.

"Пациентката си е ходила по улицата, когато след внезапна стрелба е усетила топлина и болка в лявата си гърда, погледнала надолу и видяла кръв", обяснява изследователски екип, ръководен от пластичния хирург Джанкарло Макейв.

След преместването й в травматологичен център жената е била в стабилно състояние, без допълнителни наранявания, с изключение на единична входна рана в горната част на лявата гърда. При изследване на раната се установява, че куршумът все още в тялото на пациентката, в страничната гръдна стена, като същевременно в крайна сметка е спрян от силиконовия имплант.

След успешната операция, медицинският екип обясни, че куршумът е трябвало да премине директно през гръдната стена и е можело да е удари сърцето на жената, ако не било отклонение в траекторията на снаряда поради наличието на левия имплант.

"Този имплант е предпазил сърцето и интраторакалната кухина и вероятно е спасил живота на жената", обясняват лекарите./Канал 3

Main Menu