СЗО: Коронавирусът ще бъде с нас дълго време

22 Апр 2020 23:17

Коронавирусът ще остане за "дълго време", предупреди генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, въпреки очевидното забавяне на инфекциите в Северна Америка и Западна Европа.

"Не се заблуждавайте, предстои ни да извървим дълъг път. Този вирус ще бъде с нас дълго време", заяви шефът на СЗО по време на видео пресконференция, съобщаватсветовните агенции, цитирани от БТА.

 

"Няма съмнение, че нарежданията "останете си вкъщи" и другите мерки за социално дистанциране успешно потиснаха предаването на заразата в много страни. Но този вирус остава изключително опасен", предупреди Тедрос Гебрейесус от централата на СЗП в Женева.

Според него повечето държави все още са в начален стадий на справяне с коронавирусната пандемия, като той добави, че повечето хора на планетата остават податливи на Covid-19. "Има тревожни възходящи тенденции в ранните епидемични етапи в някои части на Африка, Централна и Южна Америка", посочи шефът на СЗО и добави: "Повечето държави все още са в началните етапи на епидемиите си, а някои, които бяха засегнати в началото на пандемията, започват да виждат възраждане на случаите".

Върховният експерт на СЗО по въпросите на извънредните ситуации д-р Майк Райън пък предупреди за рисковете от прекалено бързо подновяване на глобалните пътувания, заявявайки, че това ще изисква "внимателно управление на риска". Междувременно в Италия беше отчетен спад на починалите от Covid-19, но увеличение на новозаразените. Нараства и броя на преболедувалите, но смъртните случаи надвишиха 25 хиляди.

Стана ясно и че от средата на май ще започне разхлабването на мерките в Испания. При спазване на хигиенните стандарти изискванията за социална дистанция следващата седмица ще могат да подновят работа магазини, съдилища и таксита в Албания.

LGarden

Main Menu