Кирил Петков щял да бъде гарант за парламентарната република

01 Юни 2023 13:01
Кирил Петков щял да бъде гарант за парламентарната република БГНЕС

Кирил Петков даде първи коментар след изказването на президента Румен Радев от Молдова, че целувката между Борисов и Петков не може да доведе до нищо друго, освен до отвращение.

"Няма да влизам в цитати на който и да било, защото знам колко е важно да имаме редовно правителство, което държи на ценностната си система и което ще заведе България напред, там, където явно много хора не искат да бъде - демократична, европейска държава с работещи институции, а не със служби, които се чудят какви провокации да правят", отговори общо Петков в рамките на брифинг в парламентарните кулоари, посветен на ескалиралото по-рано напрежение в пленарната зала между "Възраждане" и ПП/ДБ.

 

"В последните дни са налице атаки срещу парламентарната република. Цитирам "Възраждане" - "В момента, в който те излязат на трибуната, ние ще ги свалим, ще ги унищожим до крак, ще организираме преврат". Нека да е ясно България е парламентарна република, европейска държава, демократична страна. Ние ще бъдем гарант, че независимо от провокациите, тези аспекти на България ще останат. Ще работим днес за едно, демократично, работещо редовно правителство", заяви Петков, давайки думата на Явор Божанков, който прочете декларацията си, прекъсната след ескалирането на страстите в пленарна зала.

"Законодателната програма, която предлагаме, е единственият шанс за страната ни да направи крачка напред. Имаме ясна визия за бюджета, най-важните законопроекти с хоризонт 18 месеца, ясни стъпки по ПВУ и цел да стигнем до дълбока реформа в правосъдната система", изтъкна Божанков.

"Колкото и да е грозен този скандал, ние трябва да обясним, че това е много по-дълбоко. Това е опит да бъде осуетен втория мандат", съзря замисъл и той.

Думата взе и друг активен участник в сблъсъка в зала от страна на ПП/ДБ Манол Пейков, който по същество преповтори казаното в кулоарите минути след конфликта. Но допълни - освен, че бил одраскан по бузата, както каза преди, оказва се, бил ритан в краката, както и удрян по корема. Освен това - в последните дни и седмици бил редовно обграждан от депутати на "Възраждане", които отправяли лични обиди.

"С всевъзможни ругатни от всякакъв характер - "децата ви са заченати от сатаната", "гниди", "Белене ви чака". Това е недопустимо в българския парламент, но още по-недопустимо е това, което се случи - да го нападнат (Божанков) физически", възмути се народният представител.

Main Menu