Оцеляването на Сглобката

01 Дек 2023 13:33
Оцеляването на Сглобката БГНЕС

 

"Сглобката" пак оцеля. На извънреден брифинг в парламента Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев заявиха, че са се разбрали да започнат разговор за регламент за това как ще бъдат излъчвани попълнения в регулаторите.

На срещата им в парламента е било постигнато съгласие управителят и подуправителят на НЗОК да подадат оставки и процедурата по избора им да започне отново. Вчера изборът на подуправител на здравната каса буквално завърши с физически сблъсък.

Тази сутрин премиерът Николай Денков постави ултиматум на ГЕРБ да се върнат в "правилната посока". Няколко часа по-късно лидерът на ГЕРБ, съпредседателят на "Демократична България" и финансовият министър Асен Василев дадоха брифинг, на който заявиха, че са изгладили недоразуменията в управляващата "некоалиция".

 

Според Христо Иванов изготвянето на регламента за избор на състав на регулаторите ще отнеме време. По думите му ПП-ДБ са потвърдили подкрепата си за вицепремиера Мария Габриел.

"Отправяме молба към управителя и подуправителя (на НЗОК, б.р.) да направят крачка назад и да си подадат оставката. За да може да рестартираме процедурата на чисто, така че да сме сигурни, че това ще е елемент на подкрепянето на парламентарното мнозинство", каза той.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов благодари на Христо Иванов и Асен Василев за срещата, която са направили. Той отново повтори, че е логично ГЕРБ да имат право да изберат подуправителя на НЗОК, при положение че ПП избират здравния министър и управителя на здравната каса.

Борисов потвърди, че ГЕРБ са се съгласили на оставката на проф. Мавров.

"Вчера те ме обвиниха за "Възраждане", а аз пък обвинявам тях за "Лукойл". (...) Разбрахме се всичко това да бъде описано в регламент - служби, регулатори, конституционно мнозинство", каза Борисов.

 

ДПС ще участва в изготвянето на регламента, потвърди и Делян Пеевски, който обаче, следва да отбележим, не се яви заедно с Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев пред чакащите журналисти, а символично дойде секунди след края на изявлението на първите трима.

"В регламента, който касае конституционното мнозинство и регулаторите. Да е ясно - в тях, в управлението няма да се включваме - нито като министри, нито като заместник-министри", подчерта основното лице на ДПС в последните месеци.

Но посочи, че от Движението ще имат свои назначения в регулаторите, така, както имат подуправител на БНБ в лицето на Петър Чобанов.