Изтича срокът ДПС да напусне и двете коалиции

07 Сеп 2024 15:32

В 17 часа днес изтича срокът, в който "Движение за права и свободи - Ново начало" и "Демокрация, права и свободи - ДПС" трябва да представят в ЦИК документи, че партията ДПС не е част от състава им.

Съгласно изискванията на Изборния кодекс, една партия може да участва в изборите само в една коалиция.

И двете крила в ДПС заявиха, че няма да се съобразят с изискването на ЦИК. Така Централната избирателна комисия може да откаже регистрация и на двете коалиции. Делян Пеевски - "Движение за права и свободи - Ново начало" определи решението на изборната администрация като "абсолютно незаконно". "Спазваме закона. Нека изчакаме решението. ЦИК е опорочена. Работи за чужди интереси и деребеите. ЦИК е бухалка", каза той.

"Има едно ДПС и то е създадено от Ахмед Доган", заяви Тимур Халилов. Депутатът допълни, че очакват ЦИК да си свърши работата.

Решението на ЦИК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) в тридневен срок. Ако съдът отмени решение на ЦИК, с което тя е отказала да регистрира едната, другата или и двете коалиции с ДПС в името, то комисията следва незабавно да регистрира съответната формация за участие в изборите.Това важи независимо дали срокът 11 септември е изтекъл, но не може да се случи по-късно от 35 дни преди изборния ден.