Димитър Илиев: Политиката не е толкова чиста игра като спорта

21 Ян 2024 08:31

"Политиката е като рали спорта – имаш трасе, имаш навигатор, имаш записка. Навигаторът ти казва какво предстои, какъв завой следва и ти се подготвяш, съобразява скоростта, с която да влезеш в съответния завой, така че да преминеш с възможно най-високата скорост през него. В държавната администрация не е точно така. Тук процесите са бавни, спъващи. Много често зад завоя са ти наслагани камъни. Зад някой завой има цели скали с идеята да катастрофираш. Политиката не е толкова чиста игра като спорта. В крайна сметка спортът, затова е нещо толкова хубаво, защото всеки се готви тренира, излиза и дава най-доброто, на което е способен, а в политиката колкото и да се готвиш, колкото и да тренираш, винаги има възможност някъде да бъдеш провокиран по причини, които не зависят от теб. Лично за мен това е опит. Честно казано фактът, че ежедневно се сблъсквам с толкова много провокации означава, че си вършим добре работата и че нещата, които правим са правилни".

Това заяви пред БНР министърът на спорта Димитър Илиев.

В досегашната си работа като министър Илиев най-много се гордее, че в ММС са изслушали "всеки един проблем на българските спортисти, както и на младежките организации".

"Опитали сме се да намерим решение на повечето от тях. Естествено, не на всички е било възможно да помогнем в размерите, в които те са очаквали от нас, но в крайна сметка като основен приоритет още от самото начало си бяхме поставили олимпийските игри, които предстоят. Реално ние създадохме възможност да подсигурим средства за всички федерации, допълнителни средства, с които българските атлети да се подготвят добре за предстоящата олимпиада. Аз съм човек, който много вярва в младите хора. Направихме страхотни промени в наредбата, която оценява, която уважава труда на българските спортисти. За първи път финансирахме спортистите от първа възрастова група, това са спортистите преди групата – мъже и жени. Те получиха премии за световните и европейските си постижения", посочи той.