Владислав Панев: До ротацията ще има още протести

06 Фев 2024 18:17

Не съм чул някой от управляващото мнозинство да иска оставката на министър Вътев. Това трябва да бъде един от последните министри, на когото да се иска оставката. Той е истински професионалист, човек, който разбира проблемите в сектора. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ зам.-председателят на ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България" Владислав Панев.

Мисля, че "слонът в стаята" е начинът на разпределение на европейските субсидии. Трябва да се коригира начинът на поведение на Европейската комисия по отношение на субсидиите, голяма част от които отиват при зърнопроизводителите. България, от голям производител на плодове и зеленчуци, на месо и мляко, се превърна в монокултурна държава – основно зърнопроизводство, заради политиката на Европейската комисия. Земеделието има нужда от гоелми реформи, заяви Панев.

Протести има в сектори, които трябва да бъдат реформирани, посочи зам.-председателят на ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България", като добави, че скоро очаква протести и в сектора на енергетиката.

По думите му възможно е преди очакваната ротация на премиерите в кабинета "Денков - Габриел" да има още протести. Вероятно и по политически причини могат да бъдат активирани, отбеляза Владислав Панев.

В отговор на въпрос той каза, че няма вътрешна информация за имена на министри, които ще бъдат сменени при ротацията.

Съмнявам се, че това ще "обърне каруцата". Много по-важна е дейността на правителството, подчерта Панев. Това са теми, които само седмица след ротацията ще загубят значение, добави той.

По думите му не са толкова важни и имената на назначените за ръководители на регулаторите.

Най-важно е какъв ще бъде принципът на избор. Въпросът е в професионализма, защото виждаме какво се случва и последната седмица с Комисията за защита на конкуренцията. Тези регулатори са с изтекли мандати, очевидно има политическа намеса в тях. Начинът е те да бъдат заменени с професионалисти, каза още зам.-председателят на ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България".

Според него в досегашната си дейност правителството е постигнало успехи – "не много, но определени успехи". Като такъв Владислав Панев открои приемането на България във "въздушния" Шенген.