Властта се съгласи да подпомага всички земеделци, но в различна степен

09 Фев 2024 12:50

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) предлага на селскостопанските производители тристепенна модулация за подпомагане на бранша - за най-малките най-много, за средните по-малко, за най-големите съвсем малко и с определен таван. Това съобщи пред журналисти ресорният министър Кирил Вътев, цитиран от БНТ.

"Днес предстои те да потвърдят. Имат тази информация, следва да я обсъдят със структурите си и да дойдат с ясно решение дали одобряват или не", обясни той във връзка с исканията на протестиращите вече четвърти ден земеделци. Вътев уточни, че съгласно новата идея само големите производители ще трябва да доказват загуби, за да бъдат подпомагани, а за малките стопанства до 300 хка това ще става безусловно.Земеделският министър каза още, че предложението земеделците да доказват загуба не касае една счетоводна година, тъй като една счетоводна година обхваща 3 стопански - предходната, настоящата и следващата. От селскостопанските производители се иска да докажат загуба на реколтата, която е засята в 2022 г. и е придобита и реализирана през 2023 г.Той коментира също, че през всяка първа година от нов програмен период винаги нещата тръгват по-късно поради много различни изисквания, които предполагат нова административна тежест, писане на наредби. "Всички сте свидетели, че когато влязохме в това министерство в началото на юни миналата година, нямаше нищо за стартиране на кампанията, така че тя се забави", посочи Кирил Вътев.

Той обяви още, че се предлага плащанията да бъдат подредени в годината така, че земеделците да ги получават тогава, когато им трябват. Запитан за бюджета за подпомагането на селскостопанските производители, Вътев отговори, че той е осигурен, а сумата ще стане известна днес следобед.

Main Menu