Илхан Кючюк: Приятелите на Костадинов в Австрия наложиха ветото за Шенген за България

21 Фев 2024 16:09

Едва ли има човек в Европейския парламент, който се занимава с "Възраждане“. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Илхан Кючюк, съпредседател на Алианса на либералите и демократите за Европа по повод опитите на българската партия "Възраждане“ да събира крайнодесните партии в Европейския съюз на европейска конференция в София на 12 април.

По думите му, така говорим, че България не е успяла да бъде част от Шенгенското пространство по пълноправен начин и виждаме директните ефекти от това.

"И аз съм бил критичен по отношение на търговията, по отношение на дискриминацията, по отношение на загубите на българския бизнес. Всичко това дава своите ефекти. И от друга страна, политически партии като "Възраждане“ и цялата тази кохорта, за която говорите, работят за отдалечаването на България от Европейския съюз. Е, кое е национален интерес – да се работи за интегрирането на България в Съюза, което преминава през благоденствие, през по-добри доходи, през това да сме равни с останалите, по завета на Левски, или минава през другото – да бъдем отдалечени, да слугуваме на някой и да бъдем бедни и последни? Аз избирам първото и за това работя", каза аще евродепутатът.

"Тези опити не са първи или последни. Това е копи-пейст усилие на хората, които вероятно ще бъдат в София – преди известно време са поканили своите приятели от "Възраждане“ в техните столици. И да бъда максимално откровен, защото в България се говори много усилено за австрийското вето, наложено от Шенген – не ЕНП, въпреки че ЕНП е основната управляваща партия в Австрия в момента, наложи ветото върху България, а точно приятелите на Константин Костадинов, приятелите на всички тези хора. Те искат България да бъде отдалечена, защото не харесват интеграцията като процес. И ако зависеше това от тях, преди близо вече 20 години България нямаше да бъде част от Европейския съюз. И тук е будната българска съвест, която трябва да сработи как даваме подкрепата си на партии, която не иска да бъде част от Европейския съюз като интегриран елемент", добави Илхан Кючюк.

Main Menu