Отиваме на избори? Мария Габриел категорично: Няма да подпиша предложения Меморандум от ПП - ДБ

21 Фев 2024 20:00
Отиваме на избори? Мария Габриел категорично: Няма да подпиша предложения Меморандум от ПП - ДБ Снимка: БГНЕС

Няма да подпиша предложения от ПП - ДБ Меморандум. Това заяви Мария Габриел. Тя смята, че предлагането на подобен документ променя договореностите между политическите сили, подкрепящи правителството.

Габриел попита - защо, когато ГЕРБ е напът да поеме премиерския пост се предлага подобен документ? Защо преди създаването на правителството партньорите от ПП - ДБ не пожелаха създаването на такова споразумение?Вицепремиерът се спря и на отделните елементи на предложения документ и откри в тях желанието за политическа подялба на властта в държавата между две политически сили.

$Излизам от среща с посланиците на ЕС и САЩ. Няма да подпиша меморандума. Първо всичко има граници, моите са, че не приемам държавата да се управлява брутално, без спазване на законите. Текстовете от меморандума ясно и категорично сочат, че този регламент предлага две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие на европейска практика", коментира още Габриел.

По думите ѝ съдебната реформа е приоритет, но и за най-големият лаик е ясно, че това е програма за цял управленски мандат, а не за 9 месеца. "Какво налага промени в службите и защо е фиксиран срок 1 юни 2024 г., който съвпада с кампанията за избори на членове на Европейския парламент, заяви Мария Габриел.

Дали този отказ да подпише меморандума от страна на Мария Габриел и очевидно на Бойко Борисов ще доведе до предсрочни избори, заедно с европейските, не е ясно.

Според експерти, в момента е възможно или ПП - ДБ да оттегли Меморандума, или правителството да подаде оставка на 6 март и да се отиде на предсрочни избори.