Шеф на аптекарска асоциация: Наркоманите ще се друсат от вендинг машините

19 Сеп 2024 15:04
Шеф на аптекарска асоциация: Наркоманите ще се друсат от вендинг машините БГНЕС

Ако има лекарство за хрема, което съдържа псевдоефедрин, наркоманите веднага ще го изкупят от автомата. В аптеката едвам ги опазваме. Снабдяването с лекарства не е лесен процес, а в никакъв случай не е и безопасен. Заради това фармацевтите учат 5 години и половина, заради това има тежки регулации по отношение на аптеките и на какви изисквания трябва да отговарят. Преди да ви отпуснат лекарството, магистър-фармацевт влиза с електронен подпис и верифицира лекарството.

За това предупреди председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов в студиото на "България сутрин".

Той припомни, че проблемът с фармацевтите е голям.

"Има твърдение, че аптеките не са разпределени правилно, но аптеките следват хората. Там, където има хора, има аптеки. Ние се опитваме да се борим със следствията от демографската криза, а е трябвало да се борим преди това с политически решения. И това в момента не е решение, то е лошо за здравето на хората. Може и деца да пострадат. Това, че само 2% от населението има силно затруднен достъп до лекарства, е добър резултат", подчерта Николай Костов.

Според него зад това предложение се крият лобистки интереси.

Костов поясни, че проблемът с дефицита на лекарства продължава, като този с инсулина се задълбочава.

"Има трайни дефицити в много групи лекарства - нервна система, онкологичните... Дано новият парламент промени ситуацията", заключи той.

Николай Костов каза, че в автоматите има около 40 позиции.

"В тях има козметика, добавки, медицински изделия, лекарствата са около 20. Например, трябват ви капки за уши, мислите ли, че ще ги намерите вътре и толкова ли човек не може да си купи предварително? Правилният път не е в апаратите, които нищо не дават, а в стимулиране на развитието на аптеки.

Във всяко населено място не може да има аптека. Отскоро има механизъм, който стимулира развитието на аптеки в малките и труднодостъпни места. И вече има някакъв резултат", коментира още председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.