Тодор Тагарев рапортува: БТР-ите за Украйна са събрани

23 Фев 2024 22:54

„БТР-ите са събрани, очаква се да дойде фирмата, която осигурява железопътния транспорт, за да ѝ помогнем да бъдат натоварени и да заминат за Украйна”. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев, цитиран от "Нова телевизия".

Военният ни министър участва в събитие за отбелязване на две години от началото на войната в Украйна в Централния военен клуб в София. Коментарът му е в отговор на въпрос защо бронетранспортьорите от България още не са предоставени на Киев.

Въпросът с БТР-ите се преекспонира изключително много. Армията си е свършила работата, посочи Тагарев и допълни, че не може да отговори на въпроса кога ще заминат бронетранспортьорите, защото този въпрос вече е в „други ръце“. „Предполагам, че е въпрос на дни“, каза министърът.

Тагарев отговори отрицателно на въпроса дали отлагането на приемането на Стратегическия преглед на отбранителната политика би отложило помощта за Украйна. „Стратегическият преглед има много по-широк обхват, не е фокусиран върху помощта за Украйна. Той се провежда, за да предложим решения на кабинета, ако е необходимо и на Народното събрание, как по най-добър начин да адаптираме нашата отбранителна система в съвременната среда на рискове“, обясни министърът на отбраната.

Според него двете години война в Украйна са променили много неща за Българската армия. „Най-малко имаме условия за ускоряване на развитието на отбранителните способности“, посочи министърът и увери, че се действа ускорено за адаптиране на цялостната отбранителна система към новите предизвикателства.

В коментар на думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че България не била изпратила нищо на Украйна, военният министър увери, че страната ни много е помогнала. „Знаете, че повечето от решенията за конкретно оказаната помощ са класифицирани, но България е една от страните, които помагат най-много”, заяви министър Тагарев.

Той поясни, че не можем да се мерим с показателите на решенията за оказване на помощ от други страни, но постоянно преглеждаме исканията и възможностите си да окажем подкрепа. Можем да помогнем още с материални средства. Когато имаме готовност, ще обявим, отново без конкретика, допълни министърът.